Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Esineiden internet ohjaa tulevaisuuden suunnittelua – "7G-tekniikka tuo insinöörit uuden hiekkalaatikon äärelle"

Insinööritoimisto Rejlersin ruotsalainen toimitusjohtaja Peter Rejler sanoo 7G-tekniikan tulevan jo lähivuosina. Se mahdollistaa koneiden internetin hyödyntämisen tavalla, jota harva edes osaa kuvitella saati ymmärtää. Rejlers avasi tiistaina uuden toimiston Lappeenrannassa.

Peter Rejler, toimitusjohtaja Rejlers lappeenrannan toimisto
Insinööri- ja konsultointipalveluja tarjoavan Rejlerskoncern Ab:n toimitusjohtaja Peter Rejler avasi Lappeenrannan toimiston Kuva: Yle Lappeenranta
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kännykkäkansa on hädin tuskin ehtinyt hankkia 4G-tekniikkaa hyödyntäviä matkapuhelimia, kun Suomessa otetaan pian koekäyttöön nopean tiedonsiirron mahdollistavia 5G-verkkoja. Kaupalliseen käyttöön 5G tulee ensimmäisenä Yhdysvalloissa vuonna 2017.

Mutta mikä on 7G-tekniikka, joka saattaa syrjäyttää muutamassa vuodessa nyt vielä koekäytössä olevat järjestelmät?

– 5G-tekniikka voi jäädä vanhaksi hyvin nopeasti, sillä nopea langaton internet tulee kaikkialle. Tarvitaan lisää kapasiteettia älykkäämmille laitteille, jotka pystyvät käsittelemään tietoa täysin uudella tavalla, sanoo Rejlerskoncern Ab:n toimitusjohtaja Peter Rejler.

Rejler ei ota kantaa siihen, minkä tekniikan varaan 7G rakentuu. Se kuitenkin merkitsee monin verroin nopeampia yhteyksiä.

– Kaikki ovat yhteydessä kaikkeen ja palveluista voidaan muokata yksilöllisempiä, kun tarjolla on entistä yksilöllisempää dataa.  Äly tulee käytännössä kaikkialle.

Niinpä tulevaisuudessa jääkaappi voi seurata millaista maitoa juot, auto raportoida millainen kuljettaja olet tai pesukone kertoa, millaista pyykkiä peset.

Rejlerin mukaan olisi mahdollista suunnitella tehdas, jonka ylläpitämiseen tarvittaisiin vain muutamia henkilöitä. Laitteet osaisivat korjata itse itseään automaation avulla - tiettyyn rajaan asti toki.

– On vaarana, että suunnittelemme sellaista, mitä emme oikeasti tarvitse. Mutta tekniikka sen mahdollistaa, pohtii Rejler.

– Insinöörin näkökulmasta olemme uuden hiekkalaatikon äärellä, joka avaa uusia mahdollisuuksia, sanoo Rejlers Suomen toimitusjohtaja Seppo Sorri.

Älykkäät sähköverkot mahdollistavat omat aurinkosähköjärjestelmät ja tuulivoimalat

Insinööritoimisto Rejlers on mukana suunnittelemassa Pohjoismaihin älykkäitä sähköverkkoja, jotka mahdollistavat aiempaa hajautetumman energiantuotannon.

– Meidän täytyy saada sähköä käyttävät ja tuottavat järjestelmät keskustelemaan keskenään, pohtii toimitusjohtaja Peter Rejler.

Tällöin verkko kykenisi reagoimaan sähkön tuotannon ja kulutuksen muutoksiin nopeasti. Samalla se mahdollistaisi kysyntäjouston, jolloin kysynnän ollessa huipussaan, kulutusta voitaisiin ohjata vähemmän kuormitetuille tunneille - jolloin sähkö olisi edullista.

Tämän myötä vähenisi riski, että sähkönkäyttöä jouduttaisiin rajoittamaan tehopulassa, jolloin sähkön oma tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Sellainen tilalle oli lähellä esimerkiksi tammikuun huippupakkasilla.

– Aurinko- ja tuulivoimaloiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi, kun sähkön siirtohinnat lähtevät nousuun, sanoo Rejlersin Energia ja Infra -toimialan johtaja Timo Holmberg.

Yliopistosta osaavia työntekijöitä

Rejlerskoncern Ab työllistää yli 2000 työntekijää Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Lappeenrannassa avattu suunnittelutoimisto on yrityksen 18. toimisto Suomessa ja 87. toimisto Pohjoismaissa.

– Avasimme toimiston Lappeenrannassa, koska saamme yliopistolta valmistuneista hyviä työntekijöitä, sanoo toimialajohtaja Timo Holmberg.

Rejlersin toiminta Lappeenrannassa keskittyy pitkälti Lappeenrannan teknillisen yliopiston kärkialoille energiatehokkuuteen ja energiamarkkinoille. Holmbergin mukaan tämä merkitsee käytännössä esimerkiksi diplomitöitä eli diplomi-insinöörin tutkinnon opinnäytteitä, joita voidaan sellaisenaan hyödyntää projekteissa.

Suosittelemme sinulle