Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Barcelona valmis hylkäämään Mestarien liigan? - "Tuemme seurojen omistamaa liigaa"

Eurooppalaisten suurseurojen Superliiga puhuttaa. Barcelonan johtoportaan mukaan katalaaniseuran kannattaisi lähteä seurojen omistamaan suljettuun kilpailuun.

Barcelona juhlii Messin maalia seurajoukkueiden MM-finaalissa
Kuva: EPA
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eurooppalaisten jalkapallojättien keskinäinen Superliiga saa kannatusta Barcelonan johtoportaalta. La Vanguardia -lehden haastattelema varapuheenjohtaja Susana Monje toteaa, että seurat ovat liian riippuvaisia Euroopan jalkapalloliitosta eli UEFAsta.

Superliiga käytännössä korvaisi UEFAn organisoiman Mestarien liigan ja siihen hyväksyttäisiin jäseniksi vain taloudellisesti suurimmat seurat Euroopan suurimmista liigoista. Menestys kotimaisessa sarjasa ei näin vaikuttaisi osallistumismahdollisuuksiin.

Alun perin ajatus on Euroopan jalkapalloseurojen yhdistyksen puheenjohtajan Karl-Heinz Rummeniggen.

Vain pari viikkoa sitten uutisoitiin, että englantilaiset Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea ja Liverpool olisivat lähettäneet edustajansa neuvottelemaan asiasta Lontooseen.

- Tuemme eurooppalaista liigaa, joka olisi seurojen hallussa. Olemme tällä hetkellä liian riippuvaisia UEFAn ja FIFAn (Kansainvälinen jalkapalloliitto) kaltaisista organisaatioista, joiden johtamista on parannettava. Tämä on tavoite, johon Barcan kannattaa panostaa, seuran taloudesta vastaava Monje sanoo.

Kyse on luonnollisesti rahasta. Mestarien liiga jakaa osallistuville seuroille yhteensä 1,257 miljardia euroa, joista yksi seura voi saada maksimissaan 54,5 miljoonaa euroa.

- Mestarien liigan televisiointioikeudet ovat noin 1,5 miljardin euron arvoiset verrattuna NFL:n seitsemään miljardiin. Tutkimusten mukaan maailman kahdesta miljardista urheilun ystävästä 1,6 miljardia ovat jalkapallofaneja ja vain 150 miljoonaa amerikkalaisen jalkapallon seuraajia, Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli sanoo La Vanguardian mukaan.

Suosittelemme