Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Huoltoaseman bensiinin sekaan pääsi vettä – useita autoja hyydyksissä

Viikonloppuna Ylä-Savossa sattunut vahinko johtui kylmäaseman jäätyneestä sadevesikaivosta. Sulamisvettä pääsi tihkumaan polttoainesäiliöön riittämättömän tiivisteen vuoksi.

Bensiinipistooli
Bensiini vaatii kotioloissa asianmukaiset säilytysastiat, jotta se ei pääse höyrystymään. Kuva: Yle
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Polttoainejakelupisteen polttoainesäiliöön valunut vesi on aiheuttanut autoille ongelmia Pohjois-Savossa. Osuuskauppa PeeÄssän paikallisella kylmäasemalla Varpaisjärvellä 98-oktaanisen bensiinin säiliöön pääsi viime viikonloppuna sulamisvettä.

PeeÄssän toimialajohtaja Juha Riikolan mukaan vahinko johtui jäätyneestä sadevesikaivosta. Huoltokuilun tiiviste oli huono, minkä vuoksi vettä pääsi tihkumaan polttoainesäiliöön.

En muista, että ennen olisi näin käynyt

Juha Riikola

– Kyseessä on harvinainen vahinko. En muista, että ennen olisi näin käynyt. Joskus on ollut sellaisia vahinkoja, että bensiiniä on laitettu dieselsäiliöön. Se on kuitenkin huomattu heti ja koko säiliö on jouduttu puhdistamaan, sanoo Riikola.

PeeÄssä pahoittelee tapahtunutta ja vettä sisältävää polttoainetta tankanneille autoilijoille korvataan huoltokustannukset kuitteja vastaan. Riikola kehottaa asianosaisia ottamaan yhteyttä Varpaisjärven S-marketiin.

Varpaisjärvellä autokorjaamoa pyörittävä Altti Nousiainen sanoo, että poikkeuksellinen tilanne huomattiin sunnuntaina. Tarkemmissa tutkimuksissa paljastui, että auton polttoaineen seassa oli vettä.

Varpaisjärven ABC-kylmäasema
Huoltoaseman omistaja on luvannut korvata epäonnisen tankkauksen vuoksi rikkoontuneiden autojen korjauskulut. Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Nousiaisen korjaamolla on huollettu jo muutamia vetisestä bensiinistä kärsineitä autoja ja lisää on vielä tulossa.

– Moottori ei pyöri vedellä. Suodattimet on vaihdettava ja käytännössä koko järjestelmä on puhdistettava. Nykyautojen moottorit ovat entistä herkempiä ja menevät vikatilaan vähemmistäkin vesimääristä, arvioi Nousiainen.

Nousiaisen mukaan vetinen bensiini ei ole kuitenkaan katastrofi moottorille.

"Vesibensiinipulmat" ovat vähentyneet takavuosista

Bensiinin vesiongelmiin törmätään korjaamolla vähemmän kuin takavuosina, sillä bensiinin seassa on nykyään etanolia, mikä imee itseensä vettä.

Jos dieseliin on vahingossa ottanut bensaa, moottoria ei kannata käynnistää ollenkaan

Altti Nousiainen

Mikäli dieselautoon tankkaa bensiiniä, voi edessä olla vakava moottorivaurio. Nousiainen muistuttaa, että on paljon kohtalokkaampaa tankata dieselautoon bensiiniä kuin bensiinimoottoriin dieseliä.

– Jos dieseliin on vahingossa ottanut bensaa, moottoria ei kannata käynnistää ollenkaan. Korkeapaineruisku dieselmoottorissa on se viimeinen niitti syöttöpumpulle ja jopa koko moottorille.

Mikäli bensiinimoottoriin tankkaa erehdyksessä dieseliä, auto savuttaa kovasti. Pienessä maaseutukunnassa korjaamoa pyörittävä Nousiainen arvioi, että väärän polttoaineen tankkaaminen autoon riippuu pitkälti siitä, miten tankkauspisteiden mittarit on merkitty.

– Ovatko tankkauspistoolit helposti sotkettavissa? Tahallaan kukaan ei tankkaa väärää polttoainetta autoonsa. Tietysti voi tulla erehdys, jos perheessä on ollut dieselauto ja vaihdetaan bensiiniautoon. Hyvin harvoin näitä tapauksia on kuitenkin meillä tullut eteen, sanoo Nousiainen.

Suosittelemme sinulle