Hyppää sisältöön

Vanhan taulun arvo löytyi signeerauksesta – sadat jonottivat taidearviointiin Tampereella

Arvoantiikkia, vanhoja tauluja ja perittyjä muistoesineitä kiikuttavat tamperelaiset ruuhkauttivat Näsilinnan aulan keskiviikkona. Esineiden rahallisen arvon lisäksi Hagelstamin taidearviointitapahtumassa tärkeitä olivat myös omien aarteiden tarinat.

Jonottavia ihmisiä Milavidassa

Tuntienkaan jonotus taiteen ja antiikin arviointiin ei harmittanut Tampereen Milavidassa maaliskuisena keskiviikkopäivänä. Moni on katsellut vanhaa taulua mummolan seinällä tai kulhoa mökin hyllyllä ja miettinyt, että olisiko tuolla oikeaa rahallista arvoa? Vaikkei nyt missään varsinaisissa myyntiaikeissa oltaisikaan. Ja mikäs voisi olla satumaisempaa kuin se, että joku pitkään omistuksessa ollut esine osoittautuukin erittäin arvokkaaksi.

Tamperelainen Laura Vainio odotti arviointia Näsilinnassa pienen Matilda-tyttärensä kanssa. Kyse oli miehen perimästä taulusta.

– Eemu Myntti on kuulemma taiteilija, 1930-luvulta. Toivottavasti saadaan vähän lisätietoa. Katsotaan minkä tuomion taulu saa.

Saa kyllä mies edelleen käydä töissä. Ei ollut sen taiteilijan, jota väitettiin.

Laura Vainio

Kahden tunnin seisomisen jälkeen tiedetään enemmän. Kyseessä ei ollut perhettä rikkaaksi tekevä huima löytö.

– Saa kyllä mies edelleen käydä töissä. Ei kuulemma ollut sen taiteilijan, jota väitettiin. Ihan harrastelijan työ 1930-luvulta. 

Ja vastaus löytyi taitelijan signeerauksesta.

– Eemulla signeeraus on selkeästi tunnistettava. Tässä taulussa taas on M.E. eli pelkät kirjaimet. Siitä tunnisti. On ihan mukava viedä se takaisin kotiseinälle.

Suomalainen taidelasi kiinnostaa

Taidearviointikiertueen intendenteillä odotukset Tampereen suhteen olivat korkealla.

– Toivomme tietysti aina tekevämme jonkun huikean löydön. Tampere on tunnettu kulttuurikaupunki, joten täältä voi hyvinkin löytyä teoksia monilta taiteilijoilta. Lisäksi Tampereen seudulla on asunut monta sotasankaria, joten täältä on myös mahdollista löytää militaria -esineistöä, kommentoi antiikkiin ja designiin erikoistunut taidehistorioitsija Johanna Lindfors.

Intendentti Lindfors kaipasi esinearviointiin myös astioita.

– Toivosin löytäväni design-lasia. Että ihmiset kotonaan avaisivat silmänsä huomaamaan. 40-50-60 -lukujen muotoilu on ehkä niin lähellä kaikkia, ettei huomata, että niillä voisi olla kiinnostusta muualla. Ulkomaiset keräilijät esimerkiksi ovat ihan hulluna suomalaiseen taidelasiin.

Lindforsin mukaan kaikkia suuria suomalaisia löytöjä ei ole vielä tehty.

– Aina tulee uusia keräilijöitä, uusia esineitä, joita ihmiset kiinnostuneina seuraavat. Ja meillä on paljon taiteilijoita, joiden kaikki työt eivät ole museoissa.

Toivomme tietysti aina tekevämme jonkun huikean löydön.

Johanna Lindfors

Moderni Tampere

Vanhoihin kulttuurikaupunkeihin verrattuna Tampereelta löytyvä esineistö on Lindforsin mukaan modernimpaa. Vanhempi antiikki keskittyy Helsinkiin ja Turkuun.

– Täältä tulee raikkaampaa taidetta.

– Ja lisäksi yksi erittäin kiinnostava esineryhmä, joka on nyt keräilyssä hyvinkin suosiossa, on militaria -esineistö. Sitä löytyy Tampereelta hyvin. Löytyy esimerkiksi meidän vapaussodan aikaisia juttuja. Enkä tiedä, onko täällä ollut erittäin aktiivista asekätkentää tai muuta sen kaltaista.

Hintatietoisuus parantunut

Varmimmin kaupaksi käy kuitenkin kultakauden taide, vakuuttaa Hagelstamin intendentti Johanna Lindfors.

– Se on ikisuosikki. Varsinkin kun puhutaan klassisesta laatutaiteesta, jossa esimerkiksi tietyt nimet -Gallen-Kallela, Albert Edelfelt jne. Heillä on isoja näyttelyjä nähneitä teoksia tai esimerkiksi esitöitä tunnettuihin teoksiin.  Niin kuin meillä on nyt mukana Gallen-Kallelan Väinämöisen venematkan esityö. Semmoiset kiinnostavat aina ja arvo säilyy todennäköisesti niissä.

Mutta nyt on tulossa myös modernimpi taide. 

– Sen keräily on nyt selvässä nousussa. Taidelasissa on kolme suurta: Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva ja Kaj Franck. Aivan ehdoton esineryhmä on nyt valaisimet. Mm. Paavo Tynell, josta maksetaan ihan järkyttäviä summia ja esimerkiksi Alvar Aallon valaistustyöt.

Varmimmin kaupaksi käy kultakauden taide

Johanna Lindfors

Ihmisten hintatietoisuus arvoesineitä on Lindforsin mielestä parantunut ja tietoa on runsaasti saatavissa mm. internetistä. Ennen oltiin paljon kuulopuheiden varassa. Silti asiantuntijan arvio on arvokas.

– Meillä on käytössämme sellaiset tietokannat, mihin yleensä ihmiset eivät pääse. Ja jos itse selaa jotain hintatietoja, ajautuu yleensä huuto.netiin tai eBayhin, jossa kuka tahansa voi pyytää mitä tahansa omistamastaan esineestä.  Ihan perustelematta.

Suosittelemme sinulle