Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yrityksiltä 800 miljoonaa energiatehokkuuteen – lihatalo Snellman säästää puoli miljoonaa vuodessa

Pietarsaarelainen Snellman alkoi investoida energiatehokkaampaan tekniikkaan toden teolla alle kymmenen vuotta sitten. Öljyn vaihto biokaasuun, hukkalämmön talteenotto ja työtapojen muutokset ovat vähentäneet energiankulutusta ja rahanmenoa merkittävästi. Suomalaisyritykset ovatkin satsanneet viime vuodet energiatehokkuuteen satoja miljoonia euroja.

Snellmanin lihanjalostamo Pietarsaaressa.
Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Yritykset ovat alkaneet viime vuosina satsata energiatehokkaampiin teknologioihin. Vuosina 2008–2014 yritykset investoivat energiatehokkuuteen yhteensä jo lähes 800 miljoonaa euroa. 

Investointien taustalla ovat paitsi EU:n asettamat vaatimukset myös se, että yrityksissä on huomattu energiatehokkuuden vaikutukset energiakustannuksiin.

Lihatalo Snellman Pietarsaaressa kierrättää tehtaallaan syntyvää hukkalämpöä, omista jätteistä syntyy biokaasua ja työntekijät on koulutettu energiaa säästäviin työtapoihin. Yritys on satsannut miljoonia erilaisiin energiaratkaisuihin. 

– Samalla kun säästämme luontoa, säästämme rahaa. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä. Nopeasti arvioituna säästämme varmasti noin 500 000 euroa vuosittain, laskee Snellmanin lihanjalostuksen tekninen päällikkö Markus Snellman.

Öljy korvautunut kokonaan biokaasulla

Snellman on vähentänyt energiankulutustaan seitsemässä vuodessa lähes 30 prosenttia, vaikka samaan aikaan tehtaan tuotanto ja tilat ovat kasvaneet.

Yksi iso askel oli öljyn korvaaminen biokaasulla. Reilu kaksi vuotta sitten Snellman oli mukana perustamassa biokaasulaitosta Jepualle. Siitä lähtien Snellmanin lietteestä ja jätevesistä on tuotettu laitoksella biokaasua, joka palautuu lihatalon käyttöön. Myös Jepualla toimiva hiomatarvikkeita valmistava KWH Mirka käyttää laitoksen biokaasua.

– Kun aloitimme vuonna 2013, käytimme Snellmanilla noin miljoona kiloa öljyä. Sen jälkeen tuotanto on vielä hiukan kasvanut eli yli miljoona kiloa öljyä voidaan nyt korvata biokaasulla. Me käytämme tänä päivänä vain biokaasua, kertoo tekninen päällikkö Markus Snellman.

Tekninen päällikkö Markus Snellman näyttää tietokoneen näytöltä tehtaan energiankulutusta esittäviä taulukoita.
Markus Snellman tutkii tehtaan energiankulutusta. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Investoinnin kannattavuus ratkaisee

Markus Snellman laskee, että lämpöpumput ovat maksaneet itsensä takaisin kahdessa vuodessa. Sen jälkeen niistä on ollut yritykselle vain plussaa. Sen sijaan aurinkoenergia on toisenkaltainen investointi.

Snellman selvitti viime vuonna aurinkopaneeleiden asentamista koko kattopinta-alalleen. Toistaiseksi suunnitelma on kuitenkin jäissä, mutta ei kokonaan haudattu.

– Odotamme, että tekniikka kehittyy vielä tästä ja että siitä saataisiin irti parempi hyötysuhde. Investointina aurinkoenergia on kuitenkin kallis, Snellman summaa.

Vuonna 2014 suomalaisten yritysten energiankäytön tehostamistoimet ovat vähentäneet Suomen energiankäyttöä kahdellatoista terawattitunnilla (TWh). Se on yli kolme prosenttia Suomen kokonaisenergian käytöstä.

Suosittelemme