Hyppää sisältöön

Aktiivin terveiset PAMin hallitukselle: "Ammattiliitto ei voi olla sopimassa heikennyksistä työntekijöilleen"

PAM:in hallitus kokoontuu torstaina aamulla päättämään osallistumisesta kilpailukykysopimukseen. Nokialainen ammattiyhdistysaktiivi toivoo, että hallitus pitää pään kylmänä tiukassa paikassa. Anne Nyman ennustaa vilkasta lakkokevättä.

Anne Nyman Ylen A-studio-ohjelmassa
Kuva: Yle
Mari Siltanen

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus kokoontuu tänään torstaina päättämään lähteekö PAM mukaan kilpailukykysopimukseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käy myös kokouksessa. Pienipalkkaisia julkisuudessa puolustaneella Anne Nymanilla on ammattiliitolleen terveisiä.

– Nyt pää kylmänä. Vaikka painetta tulee vaikka mistä, niin miettikää ihan tosissaan mikä kannattaa ja mikä ei. Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että ammattiliitto ei voi olla sopimassa heikennyksistä työntekijöilleen – etenkään heille, jotka ovat osa-aikaisia ja pienituloisia.

Millä tavalla se lisää työllisyyttä, jos kokoaikaiset tekevät lisätunteja? Hyvää hyvyyttäkö osa-aikaiset työllistetään?

Anne Nyman

Kilpailukykysopimuksella halutaan lisätä esimerkiksi työllisyyttä. Keinoina on mainittu muun muassa työajanpidennys, mikä saa nokialaisen luottamusmiehen ja PAMin valtuuston jäsenen tuhahtamaan.

– Työllisyyshän on ihan taikasana. "Oi vau, nyt tulee työllisyyttä! Mää lähden kaikkeen mukaan!" Millä tavalla se lisää työllisyyttä, jos kokoaikaiset tekevät lisätunteja? Hyvää hyvyyttäkö osa-aikaiset työllistetään? Ei työllistetä. Heille tarjotaan sitten vähemmän tunteja. Olisin kurjistamassa osa-aikaisia työkavereitani. Se ei ole reilua, eikä järkevää.

Veronalennukset ei välttämättä paras ratkaisu

Nykyisissä tavoitteissa on Nymanin mielestä montakin epäkohtaa. Esimerkiksi ehdotettu vuoden koeaika on outo.

– Ei voi mitenkään mennä vuotta, että näkee osaako ihminen työnsä. En tykännyt siitäkään, että lyhennettiin lomakertymää äitiysloman ajalta. Tämähän koskee vain naisia.

En ostaisi heiltä käytettyä autoa.

Anne Nyman

PAM on puhunut veronalennuksista, mutta niitä ei Nyman itse kannata. Hän maksaisi mielummin vaikka enemmän veroja, jos sillä saisi palvelut pysymään hyvinä.

– Paras ystäväni sairasti aivoveritulpan ja rintasyövän ja näin kuinka hyvin häntä hoidettiin. En halua, että hänelle olisi sanottu, että onko hänellä vakuutus tai taskussa 100 000 euroa. Pidän tärkeänä, että kun tulee tosi juttu, ihminen hoidetaan hyvin.

Hallituksella lisäleikkauksia takataskussa

Omaa ammattiliittoaan Nyman kiittää, mutta Suomen hallitukselle ei kiitosta heru. Nyman ei esimerkiksi usko, että julkisen puolen lomarahojen leikkaaminen olisi missään tapauksessa väliaikainen ratkaisu. Luottamus Suomen hallitukseen on mennyt kokonaan.

Näyttää siltä, että hallitus on tilannut paljon lakkoja kevääksi ja ensi syksyksi.

Anne Nyman

– En ostaisi heiltä käytettyä autoa. Soini lauantaina sanoi, että lisäleikkaukset ja pakkolait lähtevät pois, jos sopimus syntyy. Anteeksi nyt vaan, mutta en luota siihen. Vaikka leikkaukset lähtisivät pois, niin mitä uutta heillä on takataskussa? Jos allekirjoitettaisiin se, niin tsädäm täältä tulee lisää. En luota siihen, että hallitus ajaa meidän kaikkien asiaa. He ovat suurpääoman ja isojen työnantajien asialla.

Nyman olisi hyvin iloinen, jos hallitus kaatuisi. Se saisi tapahtua mieluiten hyvin nopeasti.

– Olen menossa lakkokoulutukseen vapaapäivänäni ensi maanantaina. Näyttää siltä, että hallitus on tilannut paljon lakkoja kevääksi ja ensi syksyksi. Kyllä meiltä löytyy muutakin kuin kiitos, ja anteeksi että olen olemassa.

Suosittelemme sinulle