Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Jättijärjestöhanke kaatumassa – Ay-pomo vihjaa syyksi politikointia työajalla

Ammattiliitto PRO:n puheenjohtaja Jorma Malinen uskoo, että yksi syy uuden keskusjärjestöhankkeen huojahteluun on suhtautuminen työaikana tehtävään poliittiseen työhön. Malisen mukaan STTK:laisessa leirissä sille sanotaan selvästi ei, kun taas SAK:n piirissä siihen on suhtauduttu suopeammin.

Jorma Malinen on johtanut ammattiliitto Prota vuodesta 2014 lähtien
Jorma Malinen on johtanut ammattiliitto Prota vuodesta 2014 lähtien. Kuva: Timo Sipola / Yle
Pirjo Auvinen,
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Malisen mukaan parisen viikkoa sitten uuden keskusjärjestön suunnittelijat pitivät kokouksen, jonka lopputulemana kirjoitetussa paperissa sanotaan, ettei uudessa keskusjärjestössä tehdä työaikana puoluepoliittista työtä. Paperin allekirjoittivat kaikki uutta keskusjärjestöä puuhaavat liitot. Malisen johtama PRO edustaa yksityisen sektorin toimihenkilöitä.

Nyt STTK:laisessa kentässä on kuitenkin ruvettu epäilemään, ettei puoluepolitikointi lopukaan uudessa keskusjärjestössä.

Malisen mukaan STTK:laisissa liitoissa sitä ei ole suvaittu, mutta SAK:n piirissä puoluepoliittiseen toimintaan työaikana on suhtauduttu suopeammin.

– Nyt on tullut epäluuloja, että ollaanko sittenkin rakentamassa uutta vain vanhoille pohjille.

Malisen mukaan erimielisyyksiä ei ole ollut siitä, että olisiko SAK tai STTK toista vahvempi uudessa keskusjärjestössä.  Eikä eripura liity kilpailukykysopimukseenkaan tai niin kutsuttuun Suomen malliin, jossa vientiliitoilla olisi avainrooli palkankorotustasosta päätettäessä.

Malinen oudoksuu sitä, että uuteen keskusjärjestöön liittyvät erimielisyydet nousevat esiin juuri kilpailukykysopimuksen kriittisimpinä tunteina eli SAK:laisen PAM:n hallituksen kokouksen aattona.  Malisen mielestä kaikkien liittojen olisi hyvä lähteä liittokohtaisiin neuvotteluihin ja ratkaista kantansa vasta niiden jälkeen.

Suosittelemme sinulle