Hyppää sisältöön

Keskiaikaisen kuninkaan kallon vammat vahvistavat legendaa ristiretkestä Suomeen

Uppsalan tuomiokirkon pyhäinjäännöslippaan luita tutkittiin nykyajan keinoin ja todettiin, että tähän saakka kaikki legendassa täsmää, myös väkivaltainen kuolema vallananastajan uhrina.

Pyhäinjäännöslippaassa ollut kallo on radiohiiliajoituksen perusteella 1100-luvulta eli hyvinkin kuningas Erikin. Kuva: Mikael Wallerstedt

Keskiajalla eläneen ruotsalaisen kuninkaan jäännösten tutkimukset antavat pontta legendalle, jonka mukaan hän johti väkivaltaiseksi yltynyttä ristiretkeä Suomeen. Erikin kallossa on painauma ja kaksi parantunutta haavaa, jotka vaikuttavat teräaseiden aiheuttamilta.

Erikin tappoi tanskalainen kruununtavoittelija vuonna 1160, ja hänen luunsa ovat levänneet Uppsalan tuomiokirkon pyhäinjäännöslippaassa 1200-luvulta asti.

Niukkoihin kirjallisiin aikalaislähteisiin ei ole jäänyt hänestä mitään merkintää. Vanhaan suulliseen legendaan perustuva pyhimyslegenda päätyi kirjoihin vasta 1290-luvulla.

Erik oli pyhimyskuningas

Legendan mukaan Erik Jedvarsson oli niin rehti kuningas, harras kristitty ja kirkon tukija, että hänestä tehtiin kuolemansa jälkeen pyhimys. Legenda kertoo myös ristiretkestä Suomeen.

Luut tutkittiin aikansa keinoilla vuonna 1946, mutta Uppsalan yliopiston tutkijat päättivät selvittää, mitä Erikin luista on luettavissa moderneilla menetelmillä ja poikkitieteellisesti: miltä hän näytti, missä eli ja mitä hän mahdollisesti sairasti.

Pyhäinjäännöslipas avattiin Uppsalan katedraalissatoissa keväänä, ja nyt tuloksia on ensi kertaa kerrottu julkisuuteen. 

Kuningas Erik seinämaalauksessa Uppsalan tuomiokirkossa. Kuva: Anders Damberg

Vankka ja terve mies

Lippaassa oli 23 luuta yhdestä yksilöstä ja ylimääräinen pohjeluu. Radiohiiliajoituksen perusteella kuolinvuosi 1160 pitää paikkansa. Osteologisen analyysin mukaan vainaja oli 171-senttinen, 35–40-vuotias mies.

Hänen luunsa todettiin erittäin vankoiksi, jopa 25 prosenttia vankemmiksi kuin tämän päivän ikätovereilla. Mitään perussairauksia ei havaittu.

Isotooppitutkimus puolestaan kertoi, että miehen ruokavaliossa oli ollut paljon kalaa. Sekin täsmää legendan Erikiin: hartaana katolilaisena hän tietysti noudatti kirkon paastosääntöjä, jotka vaativat syömään kalaa lihan sijasta.

Sukupuu vielä selvittämättä

Isotoopit aiheuttavat tutkijoille myös päänvaivaa. Niiden perusteella vaikuttaa siltä, että mies ei viettänytkään viime vuosikymmentään Uppsalassa, kuten kuninkaalta olettaisi, vaan pääasiassa Länsi-Göötanmaalla.

Vertailuaineisto on kuitenkin niin vähäinen, että tämä tulos on vasta aivan alustava, tutkijat korostavat.

Odotettava on vielä myös DNA-tutkimuksien mahdollisesti antamaa tietoja miehen suvusta. DNA-näyte saatiin kyllä, mutta sen tutkiminen vienee vielä vuoden.

Sääriluun haavat kertovat, että uhri sai ennen kuolemaansa monta rajua miekanviiltoa. Kuva: Anna Kjellström

Haavat viittaavat hauberkkiin

Väkivaltainen kuolema taistelussa näkyy luiden lukuisina viiltohaavoina, jotka eivät ehtineet parantua. Legendan mukaan vihollinen ympäröi kirkosta messusta tulleen Erikin, ja kun hän kaatui, iskuja sateli joka puolelta. Lopulta hänen päänsä leikattiin irti, legenda kertoo.

Luiden haavat ovat ennen muuta säärissä, eikä niitä ole lainkaan kylkiluissa, mistä tutkijat päättelevät, että kuninkaalla oli yläruumiinsa suojana metallirenkaista tehty verkkopaita, hauberkki. Sääriluiden haavojen suunta viittaa siihen, että uhri makasi vatsallaan. Niskanikamat on katkaistu, mikä ei olisi onnistunut taistelussa, hauberkkia riisumatta.

Kaiken kaikkiaan tähänastiset tulokset tukevat sitä, että kauan Erikin kuoleman jälkeen kirjattu legenda on kuin onkin totta jopa yksityiskohdissaan.

Tutkimus julkaistaan Ruotsin museoviraston Fornvännen-lehden tulevassa numerossa. Nyt siitä voi jo lukea Uppsalan yliopiston verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle