Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Kämppä pysyy kunnossa ja vuokra tulee ajallaan" – Välivuokraus helpottaa turvapaikanhakijoiden asuntotilannetta

Monet kunnat neuvottelevat välivuokrausmallin käyttöönotosta. Uudella mallilla asuntoja saataisiin nopeasti turvapaikanhakijoille, mutta myös muille asunnon tarpeessa oleville. Espoossa välivuokraus otettiin käyttöön maaliskuun alussa.

Kerrostalo Kotkan keskustassa.
Kuva: Mika Moksu / Yle
Kaisu Jansson
Avaa Yle-sovelluksessa

Eri puolilla Suomea neuvotellaan erilaisten välivuokrausmallien käyttöönotosta. Mallilla haetaan helpotusta oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vaikeaan asuntotilanteeseen. Malli tukisi myös kotoutumista, sillä maahanmuuttajat asuisivat kantaväestön keskuudessa.

Välivuokrausmallissa ajatus on, että yksityinen asunnonomistaja voi vuokrata asuntonsa yleishyödylliselle organisaatiolle, joka jälleenvuokraisi sen asunnottomalle. Vastaavaa mallia on käytetty eri puolilla Eurooppaa.

Yleishyödylliseen organisaatioon perustuva malli on otettu käyttöön jo Espoossa. Tampereella mietitään vastaavaa mallia ja Oulussa neuvotellaan mallista, jossa kaupungin omistama yhtiö toimisi välivuokraajana. Ainakin Jyväskylä ja Hämeenlinna ovat myös olleet kiinnostuneita mallista.

Ripeyttäisi pitkiä jonoja

Ympäristöministeriön erityisasiantuntijan Peter Fredrikssonin mukaan systeemi vähentäisi riskiä vuokrata asunto. Suomen Vuokranantajien liiton mukaan heidän jäsenilleen riskittömyys on tärkeää. Välivuokrausmalli vähentäisi myös vuokranantajan työtä, kun kolmas osapuoli huolehtisi uusien vuokralaisten etsimisen.

– Kun asunnonomistaja tulee vuokrahinnassa hiukan vastaan, yleishyödyllinen organisaatio lupaa, että kämppä pysyy kunnossa ja vuokra tulee ajallaan, selittää Fredriksson.

Fredriksson kuvailee mallin vuokratason asettuvan kaupungin tukeman vuokran ja yleisen vuokratason välimaastoon.

Suurin osa myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneista hakeutuu vuokra-asuntoon. Valtion tukemiin kohtuuhintaisiin asuntoihin on pitkät jonot erityisesti pääkaupunkiseudulla. Valtion tukeman vuokra-asunnon hakijoina oleskeluluvan saaneet ovat samassa asemassa kuin muut kiireesti asuntoa tarvitsevat hakijat.

Uuden välivuokrausmallin avulla asuntoja saataisiin nopeasti maahanmuuttajien ja muiden kipeästi asuntoa tarvitsevien käyttöön. Tarjolla oleva vuokra-asuntokanta ei riitä kattamaan tulevaa tarvetta.

Espoo, Tampere ja Oulu pisimmällä

Espoossa välivuokrausmalli otettiin käyttöön maaliskuun alussa, ja alun kokemukset ovat olleet hyviä. Vuokra-asuntojen omistajat ovat sopineet noin kymmenen asunnon vuokraamisesta Y-säätiölle, joka vuokraa ne edelleen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Asunnot ovat kaksioita ja kolmioita.

Tampereen kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja kahden yleishyödyllisen toimijan kanssa, mutta nimiä ei kerrota vielä julkisuuteen. Välivuokrausmallin käyttöönoton tarkempi aikataulu selkiytyy neuvottelujen edetessä.

– Tampereella mallille voisi olla käyttöä pysyvästi, oli maahanmuuttajia sitten miten paljon tai vähän tahansa, sanoo kaupungin asuntojohtaja Auli Heinävä.

Suosittelemme sinulle