Hyppää sisältöön

Vuosien painostus tuotti tulosta: SeaWorld luopuu miekkavalasnäytöksistä

Yhtiöllä on Yhdysvalloissa 11 merieläinpuistoa. Suuret, komeat miekkavalaat olivat temppuilun vetonaula, kunnes yleinen mielipide eläinten kohtelusta alkoi muuttua.

Miekkavalaat ovat olleet SeaWorldin Orlandon-puistolle mainoskyltin arvoinen vetonaula. Kuva vuodelta 2010. Kuva: Preston Mack / EPA
Anniina Wallius
Waddenzeessa Hollannissa vuonna 2010 kiinni otettu miekkavalas Kuva: Robin Utrecht / EPA

Suuri yhdysvaltalainen merieläinpuistoyhtiö SeaWorld luopuu miekkavalaiden käyttämisestä yleisön viihdyttäjinä eläinsuojelijoiden vuosien painostuksen jälkeen. Mustavalkoiset miekkavalaat ovat maailman suurin delfiinilaji, joita on koulutettu muun muassa hyppäämään näyttävästi.

– Yhteiskunnan asenne näihin ihmisten hoidossa oleviin erittäin suuriin ja komeisiin eläimiin on muuttunut monesta syystä. Se näkyy elokuvissa, lainsäädännössä ja internetkommenteissa, sanoi SeaWorldin toimitusjohtaja Joel Manby päätöksestä ilmoittaessaan.

SeaWorld-yhtiöllä on Yhdysvalloissa 11 puistoa. Miekkavalaat ovat olleet niiden päähoukuttimia aina 1970-luvulta. Manbyn mukaan muutosta vastaan ei kuitenkaan kannattanut taistella, vaan yrityksen on liikuttava samaa suuntaan kuin yleinen mielipide.

Dokumenttifilmi jyrkensi vastustusta

Päätös ei merkitse vapautta SeaWorldin 29 miekkavalaalle, mutta ne saavat uudet elinolot. Ne ovat nykyistä luonnollisemmat, yhtiö lupaa. Puiston miekkavalaat ovat 1–51-vuotiaita, joten osa lienee yleisön katseltavina vielä vuosikymmeniä.

Miekkavalasnaaras elää jopa satavuotiaaksi, uros puolet siitä. Manbyn mukaan vaatimuksiin miekkavalaiden palauttamisesta valtamereen ei voida suostua, koska sellainen ei ole ikinä onnistunut. Näytöseläimiä ei ole pyydetty merestä 40 vuoteen. Yksi eläin on nyt raskaana, mutta poikanen jää viimeiseksi; asia hoidetaan ehkäsylllä.

SeaWorld alkoi kokea yleisökatoa vuonna 2013 erittäin kriittisen Blackfish-dokumenttielokuvan (siirryt toiseen palveluun) jälkeen. Se käsitteli tapausta, jossa pahasti sairas miekkavalas hukutti kouluttajansa.

Kritiikki yltyi viime vuonna, kun San Antonion puistossa kuoli puolessa vuodessa ennen aikojaan kolme miekkavalasta. Oma vaikutuksensa on ollut myös eläintensuojelijoiden pysyvällä protestilla puistojen porttien lähellä.

Siitä huolimatta yhtiön ilmoitus oli yllätys, sillä sen aiemmat reaktiot näytösten lopettamisvaatimuksiin ovat olleet hyvin torjuvia. Vielä toissa vuonna yhtiö sijoitti huomattavan summan uusiin näytösaltaisiin kolmessa puistossa.

Suosittelemme sinulle