Hyppää sisältöön

Peter Franzén vaatii puuttumaan perheväkivaltaan: "On helpompi sulkea silmät kuin olla oikeasti rohkea ihminen"

Perheväkivaltaan puuttuminen vaatii samanlaista rohkeutta kuin on poliisin, lääkärin tai vaikka sotilaan rohkeus, sanoo näyttelijä Peter Franzén. Härpäkkeiden maailmassa tarvitaan fyysistä läsnäoloa ainakin tässä asiassa, Franzén toteaa. Franzén on Valtakunnallisen perheterapiakongressin suojelija ja peräänkuuluttaa matalampaa kynnystä sekä väkivallasta puhumiseen että siihen puuttumiseen.

Näyttelijä, ohjaaja Peter Franzén on Seinäjoella järjestettävän Valtakunnallisen perheterapiakongressin suojelija. Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Näyttelijä, ohjaaja Peter Franzén ei sanojaan säästele peräänkuuluttaessaan perheväkivaltaan puuttumisen tärkeyttä. Heikompaa pitää puolustaa eikä nykyajan härpäkkeiden ja kännyköiden taakse virtuaalimaailmaan saa vetäytyä.

– Fyysinen läsnäolo on se ainoa oikea tapa auttaa lapsia ja ketä ne onkaan, jotka kärsii. On niin paljon helpompi sulkea silmät, kuin olla oikeasti rohkea ihminen, Franzén sanoo.

Puhumisen ja puuttumisen matala kynnys

Peter Franzén kuvailee lapsuuttaan valoisaksi ajaksi, jossa "on mustia pisteitä". Väkivalta, jota lapsuusperheessä koettiin, oli lähinnä aikuisten välistä, mutta heijastui lapseen mm. epävarmuutena. Koskaan ei tiennyt, mitä tapahtuisi ja milloin.

– Kun elämä menee arvaamattomaksi ja väkivallan uhka on läsnä, sitä tulee varovaiseksi ja pyrkii aistimaan tilanteita etukäteen. Ehkä siitä onkin jäänyt mulle tuntosarvet koholleen koko loppuelämäksi. Olen avoin tapaamaan uusia ihmisiä ja, kunnes toisin todistetaan, ajattelen heistä periaatteessa hyvää, mutta varuillaan oleminen on varmaan lapsuuden kokemusten heijastumia ja traumoja, Peter Franzén kertoo.

Franzénin mukaan on tavallista, että lapsena ei kodin ongelmista puhuta. Hänkin muistaa tajunneensa vasta nuorena aikuisena, että kaikki ei ehkä ollutkaan aivan niin kuin olisi pitänyt, vaikka sama tilanne olikin joissain hänen tuntemissaan perheissä.

– Tilanne näyttäytyi minulle niin, että se on tavallista. Että väkivalta kuuluu rakkauteen tai perhe-elämään.

Juuri tähän avoimuuteen ja asioiden esille ottamiseen Franzén haluaakin vaikuttaa työllään.

– Olen omalta osaltani yrittänyt madaltaa kynnystä siitä, että perheen sisäisistä ongelmista pystyttäisiin juttelemaan matalammalla kynnyksellä. Mietittäisiin keinoja, joilla sukulaiset ja ystävät voisivat puuttua asioihin.

"Suoraan taisteluun"

Peter Franzénin kirja ja sen pohjalta tehty elokuva kertovat Frantzénin oman tarinan kasvamisesta perheessä, jota varjosti isäpuolen alkoholinkäyttö ja väkivaltaisuus.

Nyt Franzén on Seinäjoella Valtakunnallisen perheterapiakongressin suojelijana puhumassa puuttumisen ja koko perheen hoitamisen tärkeydestä.

– Ei saa olla pelkästään poliisin tai vaikka opettajan tehtävä huomata toistuvia mustelmia lapsen kädessä. Ne, jotka ensiksi huomaavat, ovat naapurit ja ystävät ihan varmasti. Poispäin ei saa joutua katsomaan.

Puututtava on, vaikka se on vaikeaa. Kun puuttumisen kipinä tulee, toisista välittämisen pitää muuttua teoiksi. Ystävyyssuhteiden katkeamisen uhallakin.

– On hirvittävän hankala tehdä se päätös, että haluan sanoa tuolle tästä. Se rohkeus, mitä tarvitaan, on verrattavissa lääkärin, poliisin, psykologin tai sotilaan rohkeuteen; menet suoraan taisteluun, rauhanomaisin keinoin, tietenkin.

Kaikki, mitä kannat mukanasi, lähtee perheestä

Seinäjoen Valtakunnallisilla perheterapiapäivillä korostuu perheyksikkö, sen toimivuus ja tärkeys yksilöille. Samoin esille on nostettu kokemusasiantuntijuus. Koulutetut kokemusasiantuntijat tuovat päivien aikana kokemaansa ammattilaisten tietoon.

– On hienoa nähdä, miten tällä ammattiauttajat ja ihmiset, joilla on omaa kokemuspohjaa, kommunikoivat ja parhaillaan luovat toimintamalleja, joita voidaan soveltaa perheisiin ja yksilöihin, Peter Franzén toteaa.

Franzén muistuttaa, että samalla, kun löydetään ja hoidetaan ongelmien syy, pitää myös uhreja – koko perhettä – hoitaa.

Peter Franzénin kokemukset ovat kokemusasiantuntijuutta sinällään. Kokemuksia, joihin lukija tai katsoja voi peilata omia tuntemuksiaan.

– Perhe on tärkeä asia meille jokaiselle, koska jokainen on jostain perheestä lähtöisin. Kaikki, mitä kannat mukanasi, lähtee perheestä. Se, mitä rakennuspalikoita annetaan mukaan tai ei anneta, vaikuttaa tulevaisuuteen. Perhe ja koti on tärkein asia, mitä voi toiselle antaa ja sen pitäisi olla turvallisin paikka, mutta näin ei aina ole. Sitä tietoisuutta haluaisin kasvattaa.

Suosittelemme sinulle