Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Some ei korvaa äitien rupattelua hiekkalaatikon reunalla

Pienten lasten äidit pitävät yhteyttä toisiinsa somen kautta, mutta kasvokkain tapaamisia se ei korvaa, sanoo forssalainen kahden lapsen äiti Emmi Nummelin. Somessa saatetaan kysyä apua tai kertoa omasta arjesta. Pihalla, puistossa tai vauvakahvilassa toisten äitien tapaaminen vie kuitenkin voiton, kun lapsetkin saavat kavereita.

Emmi Nummelin ja Minttu
Emmi Nummelin syöttää kymmenkuista Minttua. Some ei korvaa kasvokkain tapaamisia, sanoo Emmi. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Emmi Nummelinin nuorin lapsi Minttu on kymmenkuukautinen. Minttu on perheen toinen lapsi. Nummelin myöntää, että äitiydessä suurin muutos on ajan käytössä. Omaa aikaa jää aika paljon vähemmän ja oman ajan eteen joutuu tekemään enemmän töitä.

– Sanotaan, että kun ensimmäinen lapsi syntyy, elämä muuttuu 50 prosenttia ja kun toinen lapsi syntyy, elämä muuttuu sata prosenttia. Aika lähelle se pitää paikkansa. Kyllähän lapsen hoitoon apua saa, mutta harrastuksiin ei ole enää niin helppo lähteä.

Vapaa-aikaansa Emmi Nummelin käyttää liikuntaan ja ystävien tapaamiseen. Hän kiittelee omaa tukiverkostoaan. Kummatkin isovanhemmat asuvat Forssassa ja heiltä hän on saanut apua.

– Hyvin innokkaasti he ottavat pieniä hoitoonsa. Mutta kuinka paljon raaskii laittaa lapsia toisille hoitoon? Toisaalta, kun on saanut levätä ja tehdä jotain omaa, jaksaa olla parempi äitikin. Äitiydessä parasta ovat ihanat lapset, niitä ei voita mikään.

Vauvakahvilassa lapsillekin kavereita

Emmi Nummelin käy lastensa kanssa myös vauvakahvilassa.

– Aloitin täällä esikoisen kanssa. Täältä on saanut todella hyviä ystäviä ja vertaistukea. Myös lapset ovat saaneet kavereita. Tämä on meille henkireikä, me käymme täällä melkein viikottain.

– Täällä olen ystävystynyt muiden äitien kanssa ja käymme myös toistemme luona kylässä. Äidit tekevät jopa yhteisiä risteilyjä.

Myös some on käytössä äitien keskinäiseen viestittelyyn, myöntää Emmi Nummelin.

– Se ei silti millään lailla voita face-to-face näkemistä. Somessa saatetaan kysyä apua tai kertoa omasta arjesta, jakaa kokemuksia ja tunteita.

Äidin arki on lapsen lapsuusaikaa

Myös Emmi Lintonen käy lastensa kanssa vauvakahvilassa.

– Täällä saa arjen vertaistukea. Jos itsellä on ollut huono päivä, täällä käynnin jälkeen on jo mukavampi olo. Meidän pitäisi aina muistaa se, että oma ankea arki on sitä oman lapsen lapsuusaikaa. Vaikka itseä kuinka väsyttäisi, sitä ei pitäisi näyttää lapselle.

– Asuinalueella meillä on puistotreffejä. Siellä nähdään muiden äitien kanssa. Somea käytetään vähemmän, se on enemmän sitä, että "monelta puistossa". Lapsillekin on tärkeää päästä leikkimään keskenään. Siihen ei some kauheasti auta, muistuttaa Lintonen.

Suosittelemme