Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Harvinaisen voimakas maanjäristys Perämerellä

Järistys tapahtui lähellä Ruotsin rannikkoa, mutta havaintoja siitä on tehty laajalla alueella Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa. Maanjäristys oli Suomen oloissa harvinaisen voimakas.

Kartta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perämerellä on tapahtunut maanjäristys lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, noin puolilta öin Suomen aikaa. Ilmatieteen laitos vahvistaa tiedon Helsingin yliopiston seismologian instituutilta saamansa tiedon perusteella. Ilmatieteen laitoksen saamien ensitietojen mukaan järistyksen voimakkuus oli 4,6 magnitudia.

Vaikka järistys ei ollut suuri, yhtä voimakkaita järistyksiä tapahtuu alueella harvoin.

– Käsittääkseni tämä järistys on harvinaisen voimakas, sanoi päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Myöhemmin yöllä Helsingin yliopiston seismologian instituutti vahvisti omassa tiedotteessaan, että Perämerellä on tapahtunut poikkeuksellisen voimakas maanjäristys. Sen voimakkuudeksi ilmoitetaan 4,1 Richterin asteikolla.

Maanjäristyksestä tehtiin havaintoja laajalla alueella Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa. Twitterissä tapahtuma aiheutti vilkasta päivitystä. Monet oululaiset kertoivat kuulleensa muun muassa jyrinää ja tunteneensa jopa tärinää. Järistys tuntui selvästi myös muun muassa Kemissä.

– Järistys ei ole aiheuttanut tehtäviä, eikä sen johdosta ole tullut ilmoituksiakaan, sanoi Oulun päivystävä palomestari Marko Hottinen yöllä.

Reaaliajassa maanjäristyksiä seuraava EMSC twittaa, että järistys olisi ollut 4,6 magnitudi-asteikolla. Järistys olisi tapahtunut merellä, noin 54 kilometriä Luulajasta ja 45 kilometriä Raahesta.

Aiheesta kirjoittaa myös esimerkiksi SVT sekä Norrbottens Kuriren.

Suosittelemme