Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Eläköityminen voi tipauttaa tyhjän päälle – valmennus auttaa eläkepaniikissa

Eläköityminen voi luoda paineita ja jopa järkyttää työelämän jättävän. Punaisen Ristin uusi eläkevalmennus auttaa vastikään eläkkeelle jääneitä katsomaan rohkeasti tulevaisuuteen.

Eläkevalmentaja levittää pöydälle kortteja, joissa on lauseita
Täyttä elämää eläkkeellä -valmennuksen ohjaaja Tuula Lehtonen latoo pöydälle ajatuskortteja. Korttien avulla valmennukseen osallistuvat eläkeläiset voivat järjestellä pelkojaan ja toiveitaan eläkepäivistä. Kuva: Kati Rantala / Yle
Kati Rantala
Avaa Yle-sovelluksessa

"Sitten kun jään eläkkeelle." Tämä on lause, johon yleensä pakataan valtavat odotukset.

Toisaalta toiset saattavat odottaa eläköitymistä jopa kauhun tuntein. Äkkiä selvästi lisääntynyt vapaa-aika tuntuu ammottavalta tyhjyydeltä, jossa kiireiseen työelämään tottunut ihminen menettää merkityksensä. Suhtautuminen eläköitymiseen vaihtelee suuresti.

– Se ei ollut minulle varmaankaan yhtä radikaali tilanne kuin joillekin muille, koska olin muutaman viimeisen vuoden osa-aikaeläkkeellä. Tietysti nyt on vapaa-aikaa enemmän ja aamut ovat etenkin vapaampia, pohtii kaksi kuukautta virallisesti eläkkeellä ollut porilainen Timo Rantala.

Pohdiskelu täyttää tyhjiötä

Suomen Punainen Risti on käynnistänyt Täyttä elämää eläkkeellä -nimisen valmennuksen auttamaan eläkkeelle jääviä jäsentelemään ajatuksiaan. Siellä polkaistaan käyntiin niin sanottu uusi elämä.

Esimerkiksi Porissa valmennus on otettu hyvin vastaan. Kokoontumisissa muun muassa keskustellaan omista toiveista ja peloista, mitkä liittyvät työelämästä luopumiseen.

–Meistä monet ovat kuitenkin hyvin työorientoituneita: työ on täyttänyt suuren osan elämästä. Tyhjyyden kohtaaminen sekä kaikkien eri roolien ja tulevaisuuden suunnitelmien pohdiskelu on tärkeää, toteaa valmentaja Hely Ojala SPR:n Satakunnan piiristä.

Suosittelemme