Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Se-yhtyeestä tuttu Yari on sielultaan punkkari – "Estetiikkaa ja rosoisuutta"

Pohjoiskarjalaisessa pikkukylässä viihtyvä Jari Knuutinen tekee parhaillaan musiikkia pitkällisen yhteistyökumppansinsa Claes Olssonin dokumenttelokuvaan. Soololevykin on suunnitteilla suuren levy-yhtiön ohareista huolimatta.

Jari Knuutinen.
Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Säveltäjä, sanoittaja ja muusikko Jari "Yari" Knuutinen, 58, viihtyy kahvilassa, jos se on äänimaisemaltaan rauhallinen.

– Mulla musiikki soi aika paljon päässä, jolloin taustamusiikki on äärimmäisen häiritsevä. Kahvilan musiikkimatto saattaa soida niin hiljaa, että sitä väkisinkin yrittää kuunnella. Tällöin se on pelkästään äänisaastetta, toteaa Knuutinen hörpätessään erikoiskahvia.

Pitää tehdä täysillä niin, että on estetiikkaa, elämänmakua ja rosoisuutta.

Yari Knuutinen

Polvijärveläisellä muusikolla on tekeillä sooloalbumi, joka kuitenkin tyssähti suuren levy-yhtiön viime hetken vetäytymiseen.  Yari ei suinkaan ollut ainut Love Recordsista aikanaan tunnettu artisti, jolle näin kävi nyt.

– Laskivat että levymyynti Suomessa on niin paljon romahtanut, ettei soittolista-hittikaavan ulkopuolista levyä kannata tehdä. Nyt pitää miettiä toista toteutustapaa sitten.

Keikkaa on tulossa muun muassa Helsingissä ja Kouvolassa. Topmost-solisti Gugi Kokljuschkille on tekeillä soololevy.

Knuutinen on juuri saanut valmiiksi musiikin pohjanmaalaista akvarellitaiteilija Rolf Holmia koskevaan dokumenttiin, joka nähdään televisiossa jo tänä keväänä. Yarin musiikkia kuullaan myös pitkäaikaisen yhteistyökumppanin elokuvaohjaaja Claes Olssonin draamadokumentissa Mannerheimista, mikä valmistuu vuonna 2017.

– Monenlaista ollaan Clasun kanssa tehty. Tänä vuonna tulee 30 vuotta kun tehtiin ensimmäinen yhteinen juttu eli Elvis kissan jälijllä vuonna 1987.

Iltapäivälehdet innostuivat masturbaatiosanoituksesta

Mari Rantasilan esittämä Auringossa oli pienoinen kohu ilmestyessään vuonna 1989, koska sanoitus kertoo itsetyydytyksestä.

– Iltapäivälehdet taisivat tosiaan jotakin kirjoittaa. Mari oli tekemässä uutta levyä ja otti minuun yhteyttä. Olin levyn tuottaja ja tein paljon biisejä siihen.

Se-yhtye muistetaan 1970- ja 1980-lukujen taitteesta ja punk-henkisyydestään. Tunteeko Yari olevansa vieläkin punkkari?

– Se-yhtye ei kylläkään ollut puhtaasti punk, koska meillä oli vähän laajemmat musiikilliset taustat. Mutta kyllä siinä mielessä, että sehän on asenne tekemiseen. Pitää tehdä täysillä niin, että on estetiikkaa, elämänmakua ja rosoisuutta, tiivistää Knuutinen ja miettii, mistä saisi ostettua ruuvimeisselin Joensuun keskustasta.

LISÄTTY 29.3.2016 Jari Knuutisen Love Records -tausta.

Suosittelemme sinulle