Hyppää sisältöön

Terrorismiasiantuntija: Poliittisten irtopisteiden keruu terrori-iskujen kustannuksella on voitto Isisille

Illan A-studiossa pohdittiin, mihin Isis pyrkii terroriteoilla ja mitä Suomessa voidaan tehdä terrorismin ehkäisemiseksi.

CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.
CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee. Kuva: Yle
Riikka Valtonen

Terrorismiasiantuntija Hussein al-Taee vetoaa poliitikkoihin, että nämä eivät omilla kannanotoillaan vahvistaisi Isisin asemaa pelaamalla terroristijärjestön pussiin. Konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä asiantuntijana työskentelevän al-Taeen mukaan Isisin yhtenä pyrkimyksenä on juuri se, että pakolaisten olot Euroopassa vaikeutuisivat ja että pakolaiseksi lähteminen muuttuisi vähemmän houkuttelevaksi.

– Jokaisen poliitikon ja mielipidevaikuttajan täytyy nyt säädellä itseään ja olla antamatta Isiksen kaltaiselle järjestölle tilaa ja voittoja. Eli yrittää olla kalastelematta poliittisia irtopisteitä sanomalla esimerkiksi, että tässä on tämä sallivuus tai tämä on sen suvakkitoiminnan tulosta, al-Taee muistutti, kun tiistai-illan A-studiossa pohdittiin keinoja terrorismin ehkäisyyn Suomessa.

– Yleisesti ottaen suurin osa näistä ihmisistä, jotka ovat tähän maahan tulleet, ovat lähteneet Isisiä ja kuolemaa karkuun, ja ne muut, tai suurin osa heistä, ovat tulleet paremman elämän toivossa, mutta Isis ei ole lähettänyt ihmisiä. Tämä täytyy ottaa huomioon, al-Taee myös muistutti.

Islamilla Isisiä vastaan

Vakiintuneet muslimiyhteisöt pitäisi Isis-asiantuntijan mukaan myös ottaa vahvemmin mukaan ja sitouttaa radikalisoitumista ehkäisevään työhön.

– Niiden yhteisöjen ja erityisesti muslimiyhteisöjen, jotka ovat täällä ja vakiintuneet tänne, intressinä on estää Isisiin rekrytoitumista ja radikalisoitumista. He haluavat näyttää hyvältä ja antaa islamista paremman kuvan. Yhteistyö näiden kanssa poikii yleensä sen, että ideologiaa vastaan taistellaan ideologialla. Eli käytetään islamia siihen, että estetään Isistä ja värväytymistä siihen. Se on erittäin tärkeää, ja sitä täytyy tapahtua laajemmin Suomessa, Hussein al-Taee ehdottaa.

Myös viranomaisten valvonta- ja tiedonhankintamahdollisuudet nousivat keskusteluun.

Kun Brysselissä tai Pariisissa tapahtuu, Eurooppa ja koko maailma huokuu ja reagoi, mutta kun Ankarassa tai Istanbulissa tapahtuu, reagoidaan paljon kevyemmin.

Hussein al-Taee

– Viranomaisten on kyettävä hankkimaan tietoa myös sellaisilta alueilta, joita kutsutaan tiedustelukatveiksi. Eli alueita, joilla esimerkiksi ympäröivä yhteisö sallii laittoman toiminnan ja sen valmistelun, ja joista on äärimmäisen hankala – joskus jopa mahdotonta – saada sellaista tietoa, jonka perusteella voitaisiin puuttua siihen toimintaan. Eli viranomaisten toimintaedellytysten ja työkalujen on myös oltava kunnossa tiedonhankinnan osalta, kommentoi ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista.

Isisillä kolme keskeistä motiivia iskuihin

Isisin yleistä terrorismilogiikkaa ja Brysselin iskujen mahdollisia syitä al-Taee analysoi kolmesta näkökulmasta. Ensisijaisesti hänen mukaansa tarkoituksena on lähettää viesti Euroopalle ja painostaa eurooppalaisia perääntymään.

– [Iskut ovat Isisiltä] selkeä viesti Euroopalle ja koalitiolle, että olemme edelleen iskukykyisiä ja pystymme iskemään kaikkein tarkimmin vartioiduilla alueilla Euroopan sydämessä. Isis haluaa lähettää viestiä, että se on vaarallinen, ja näin ollen painostaa eurooppalaisia hallituksia ja Isisin vastaisessa koalitiossa olevia maita vetäytymään Isis-koalitiosta ja antamaan kalifaatin olla rauhassa Irakissa ja Syyriassa. Tämä on se ensisijainen viesti, al-Taee arvioi.

Toisaalta iskuilla pyritään hankaloittamaan Eurooppaan saapuneiden pakolaisten elämää mutta myös hillitsemään halua lähteä pakolaiseksi.

– Toinen asia, jonka Isis haluaa sanoa, on se, että pakolaisuutta ei kannata harrastaa. Eli nämä ihmiset, jotka ovat lähteneet nyt pakolaisiksi, ovat automaattisesti vääräuskoisia ja ovat vääräuskoisten maassa, ja näin ollen heidänkin elämänsä on tehtävä tukalaksi. Tämä viesti osoitetaan niille, jotka ovat jo tulleet näihin maihin, mutta samanaikaisesti myös niille, jotka asuvat nyt niin sanotun kalifaatin alueella. Että ei kannata lähteä, koska teidän elämänne tulee olemaan todella tukalaa, olitte sitten leireissä Irakissa ja Turkissa tai sitten muualla.

al-Taee pitää myös mahdollisena sitä, että iskun motiiveilla on yhtymäkohtia myös Turkissa Ankarassa ja Istanbulissa tehtyihin terrori-iskuihin. Esimerkiksi Ankarassa runsas viikko sitten tehdyssä iskussa kuoli 37 ihmistä – kutakuinkin saman verran kuin Brysselin tiistaisissa iskuissa.

– Ehkä kolmas asia, jotka yritetään tässä osoittaa ja joka on myös oleellisen tärkeää, on nimenomaan turkkilaisille ja ehkä muille muslimeille, että kun Brysselissä tai Pariisissa tapahtuu, niin Eurooppa ja koko maailma huokuu ja reagoi, mutta kun Ankarassa tai Istanbulissa tapahtuu, niin silloin reagoidaan eri tavalla ja paljon kevyemmin. Näin ollen muslimien veri, ehkä turkkilaisten veri, ei ole yhtä arvokasta kuin muiden eurooppalaisten, al-Taee summaa Isisin mahdollisia motiiveja.

Suosittelemme sinulle