Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hovioikeus hylkäsi syytteet Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa

Kaikkiaan neljää henkilöä syytettiin terrorismin rahoittamisesta. Lisäksi päätekijää syytettiin kahdesta muusta terrorismirikoksesta.

Helsingin hovioikeus.
Kuva: Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet tapauksessa, jossa neljälle somalitaustaiselle vastaajalle vaadittiin rangaistuksia terrorismin rahoittamisesta. Yhdelle vastaajista vaadittiin rangaistusta myös värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut vastaajat ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Vastaajia syytettiin rahojen lähettämisestä Suomesta Somaliaan ja Keniaan terrorismijärjestö al-Shabaabin toiminnan tukemiseen. Vastaajat olivat lähettäneet pääosin pieniä rahasummia vuosien 2008 ja 2010 välillä. Yksi vastaajista oli lähettänyt yhteensä 2 500 dollaria. 

Hovioikeuden päätökseen syytteiden hylkäämisestä vaikutti se, että tekoaikana terroristiryhmän niin sanottu yleisrahoittaminen ei ollut vielä kriminalisoitu. Voimassa ollut lainsäädäntö edellytti, että vastaajien tuli pitää varmana tai täysin selvänä, että varat olisi käytetty terrorismirikosten tekemiseen.

Hovioikeuden mukaan yksi vastaajista oli tietoinen siitä, että hänen lähettämillään varoilla tuetaan al-Shabaabin taistelutoimintaa. Toiminnan tukemista ei kuitenkaan hovioikeuden mukaan voida pitää laissa erikseen määriteltyjen terrorismirikosten rahoittamisena, sillä Somaliassa vallitsi tekohetkellä sisällissota, johon järjestö yhtenä osapuolena osallistui.

Muiden vastaajien osalta hovioikeus piti uskottavana väitettä siitä, että he olivat tarkoittaneet varat hyväntekeväisyyteen.

Ei näyttöä värväyksestä

Myös syytteet värväyksestä sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta hylättiin. Yhden vastaajan epäiltiin värvänneen veljensä al-Shabaabiin sekä suunnitelleen veljenpoikiensa viemistä al-Shabaabin koulutusleirille.

Hovioikeuden mukaan vastaajan vaikututa väitetysti värvätyn henkilön päätöksiin oli vaikea arvioida, sillä henkilöä ei kuultu esitutkinnassa tai oikeudenkäynnissä, eikä konkreettista näyttöä suunnitelmasta veljenpoikien viemisestä koulutusleirille ollut.   

Kyseessä oli Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti.

Suosittelemme