Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Perinteikäs Arabian keramiikkatehdas lopetti – Mitä tapahtuu tehdaskorttelille?

Työt perinteikkäässä Arabian keramiikkatehtaassa Helsingissä ovat päättyneet. Tehtaan omistava Fiskars-konserni siirtää lopunkin keramiikkatuotantonsa ulkomaille. Nyt nimekkäät arkkitehtitoimistot pohtivat Arabian-tehdaskorttelin tulevaisuutta.

Arabian keramiikkatehdas Helsingissä.
Kuva: Yle
Satu-Lotta Peltola,
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Työt perinteikkäässä Arabian keramiikkatehtaassa Helsingissä ovat päättyneet. Tehtaan työntekijöiden viimeinen työpäivä oli perjantaina 18.3., sillä Fiskars-konserni siirtää lopunkin keramiikkatuotantonsa ulkomaille.

Yt-neuvottelut Helsingin keramiikkatehtaalla päättyivät viime marraskuussa 120 työntekijän irtisanomiseen. Isoa osaa työntekijöistä edustava Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM kertoi heti, että Arabian astiat valmistetaan vastedes Thaimaassa ja Romaniassa.

Fiskarsin mukaan tuotekehitys sekä muotoiluun ja brändeihin liittyvät päätökset tehdään yhä Suomessa.

Maineikas yli 140-vuotias historia

Aikanaan Arabian tehdas oli Euroopan suurin keramiikan tuottaja. Se työllisti jopa 1 500 henkeä. Tehtaan taiteilijat olivat suomalaisen muotoilun kärkeä, ja Arabia oli sekä kansallinen ikoni että maailmalla arvostettu tuotemerkki.

Lisäksi yli 140-vuotias Arabian tehdas loi kaupunginosalleen mainetta taidetta ja luovuutta henkivänä alueena.

Loppuaikoinaan keramiikkatehdas oli enää pieni osa valtaisaa monipolvista tehdaskompleksia, Arabiakeskusta. Tilan ovat vallanneet monet liikkeet, kirjasto sekä oppilaitokset, suurimpana rakennuksessa jo vuosikymmenet  toiminut  Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Sekin muuttaa pois ensi vuoden loppuun mennessä.

Muutoksen tuulet siis puhaltavat historiallisessa tehdaskompleksissa. Purkaminen ei ainakaan vielä uhkaa vanhimpia rakennuksia, kiinteistöt omistava eläkeyhtiö Varma vakuuttaa.

Arkkitehdeille ideakilpailu

Eläkeyhtiö on kutsunut yhdeksän suomalaista nimekästä arkkitehtitoimistoa kaksivaiheiseen arkkitehtuurikilpailuun pohtimaan Arabian-tehdaskorttelin tulevaisuutta.

– Toimistoille on annettu kohtuullisen vapaat kädet ideoida, varsinkin nyt ensimmäisessä vaiheessa. Kilpailu on enemmänkin luonteeltaan ideakilpailu, jossa haetaan uusia raikkaita ajatuksia korttelin kehittymisestä, Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo sanoo.

– Korttelissa tulee tapahtumaan hyvin paljon erityyppisiä muutoksia käyttötarkoituksessa. Tehdään uutta toimitilaa ja liiketilaa, mutta varmasti tulee myös uutta asumista.

Toive keramiikkauunien säilyttämisestä

Taiteiden tohtori, taidekoordinaattori Tuula Isohanni toivoo, että tehdaskorttelissa säilyisivät keramiikkauunit.

– Jos keramiikkauunit säilyisivät, tänne varmasti alkaisi tulla keramiikkayhteisöjä, jotka tekisivät työtä täällä, Isohanni toivoo.

Isohanni on koordinoinut Arabianrannan kaupunginosan monet taideteokset: taidettahan on talojen seinissä ja välissä paljon.

Isohanni uskoo alueen tulevaisuuteen, koska sillä on historia ja luonto, esimerkiksi Vanhankaupunginlahti, on ihan vieressä.

– Täältä puuttuu hotelleja, vaikka täällä käy paljon turisteja, ja ruokapaikkoja, Isohanni visioi.

Artikkelia tarkennettu kello 14.05:  Arabian tehdas loi kaupunginosalleen mainetta, ei antanut seudulle nimeä.

Suosittelemme sinulle