Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Luomu porskuttaa, vaikka puolet suomalaisista pitää sitä rahastuksena

Neljäsosa suomalaisista on innostunut luomusta, ja sama määrä käyttää luomutuotteita silloin tällöin. Luomuasiantuntijan mukaan myös perinteinen ruoantuotantoketju on alkanut ottaa vaikutteita luomutuotannosta.

Henkilö pitää kädessään kourallista luomuvehnänjyviä.
Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Jarmo Nuotio
Avaa Yle-sovelluksessa

Keväinen aurinko ei paista Sotkamon Rimpilänniemellä Hietalahden Luomutilan myllyyn, mutta se ei estä isäntää olemasta tyytyväinen. Luomu on lunastanut paikkansa ostoskorissa, joten viljan jauhamiselle on tilausta. Juha Mustonen pohtii, että tilausta on tulevaisuudessa yhä enemmän.

– Minulla on sellainen kuva, että luomun käyttö lisääntyy samaa tahtia kun suomalaisten koulutustaso kohoaa. Esimerkiksi tällä tilalla luomu on varmasti toimivampi vaihtoehto kuin perinteinen ruoantuotanto.

Tilalla kasvaa perunaa, ohraa, ruista ja viherlannoituskasveja.

– Ruista ei viime kesänä laitettu lainkaan ja perunasatokin jäi heikoksi. Luomussa on se etu perinteiseen tapaan, että hinnoittelu on vapaampaa, joskin satomäärät jäävät perinteisiä pienemmiksi ja vaihtelu on suurta.

Luomu on tullut jäädäkseen

Luomuviljelyn imago on vakiintunut, pohtii tohtoriopiskeleva Jukka Kivelä Helsingin yliopistosta.

– Työtä on tehty vuosia, mutta se on tuottanut tulosta. Vaikka puolet suomalaisista pitää luomua markkinatalouden kikkana periä kallista hintaa, luomun kannattajien määrä on kasvussa. Neljäsosa suomalaisista käyttää säännöllisesti luomua, ja sama määrä käyttää sitä silloin tällöin.

Minulla on sellainen kuva, että luomun käyttö lisääntyy samaa tahtia kun suomalaisten koulutustaso kohoaa.

Juha Mustonen

Kivelä arvioi, että perinteinen ruoantuotanto on alkanut ottaa oppia luomusta.

– Luomukaan ei ole jäänyt paikalleen, vaan kehittyy koko ajan. Perinteinen tuotantoketju on ottanut vaikutteita luomusta, mutta muutokset tapahtuvat hitaasti.

Luomutilan isäntä seisoo myllykoneen vieressä ja riisuu päältään suojamaskia.
Isäntä Jussi Mustonen arvelee, että luomulle on kysyntää yhä enemmän. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kuka luomua sitten käyttää?

Luomutilan myllyssä isäntä Juha Mustonen on saanut jauhosäkin täyteen. Tilan tuotteet menevät Kainuun alueelle itse pakettiautolla vietynä, osan taas hakee markettiketjun auto muita tuotteita Kajaanista noutaessaan.

– Minä yritän tehdä tuotteet niin, että niistä näkee selvästi, mistä ne ovat ja miten ne on tuotettu. Läpinäkyvyys on osa markkinointia.

Luomun innokkain kuluttajaryhmä ovat korkeasti koulutetut naiset.

Juha Mustonen

Siinä sivussa Mustonen on kyllä barometrinsä lukenut, ja tietää keitä luomuhyllyillä käy.

– Luomun innokkain kuluttajaryhmä ovat korkeasti koulutetut naiset.

Suosittelemme