Hyppää sisältöön

Jääkiekon "Grand Old Man" Aarne Honkavaara on kuollut

91-vuotias Aarne Honkavaara nukkui pois tiistaiaamuna omaistensa läsnä ollessa Tampereella. "Dynamo" on yksi suomalaisen jääkiekkohistorian merkittävimmistä henkilöistä.

Aarne Honkavaara Urheilugaalassa vuonna 2011. Kuva: Lehtikuva

Jääkiekkolegenda Aarne Honkavaara on kuollut. Honkavaara nukkui pois tiistaiaamuna omaistensa läsnä ollessa Tampereella. Vuonna 1924 syntynyt Honkavaara oli kuollessaan 91-vuotias.

Honkavaara pelasi mittavan pelaajauran 1940- ja 50-luvulla Tampereen Ilveksessä ja maajoukkueessa. Maaliahneen hyökkääjän mukaan on nimetty SM-liigan nykyinen parhaan maalintekijän palkinto. Peliura päättyi käytännössä vuonna 1953 maaottelussa tulleeseen jalkavammaan, vaikka Honkavaara pelasikin sen jälkeen vielä muutamia otteluita. SM-sarjassa hän voitti seitsemän kultaa ja kaksi hopeaa.

Pelaajauransa jälkeen ”Dynamo” voitti Ilveksen päävalmentajana kolme SM-kultaa. Lisäksi hän oli maajoukkueen päävalmentajana kaudet 1955-1959 ja johtoryhmässä mukana kaudet 1962-1966.

Honkavaara oli aloittamassa jääkiekon tilastointia Suomessa, hän toimitti ja julkaisi Jääkiekkokirjaa pitkään ja oli vuonna 1979 keskeinen hahmo Suomen Jääkiekkomuseo ry:n perustamisessa. Hän kuului myös Suomen Jääkiekkoliiton liittohallitukseen vuosina 1962-74. Honkavaara on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla kymmenen.

Honkavaara on saanut myös liikuntaneuvoksen arvonimen. Hän vastaanotti ensimmäisenä jääkiekkoilijana Pro Urheilu -mitalin vuonna 2001. Jääkiekon ”Grand Old Man” palkittiin myös vuonna 2011 Urheilugaalassa erikoispalkinnolla elämänurastaan.

Elävä Arkisto: Kiekkolegendat esittelevät Suomen Jääkiekkomuseon (video).

Suosittelemme sinulle