Hyppää sisältöön

Syyrian armeija kiristää Palmyran saartorengasta

Terroristijärjestö Isis on alakynnessä taistelussa historiallisesta Palmyran kaupungista. Syyrian armeija hyökkää nyt Isistä vastaan, kun muualla maassa on voimassa tulitauko

temppeli räjähtää ja savupilvi kohoaa
Isisin julkaisema kuva temppelin räjäytyksestä Palmyrassa. Kuva: Reuters
Yrjö Kokkonen

Syyrian armeija ja sitä tukevat puolisotilaalliset joukot ovat vallanneet uusia alueita Isis-järjestön hallitseman Palmyran kaupungin ympäristössä. Armeija pyrkii tuhoamaan Palmyraa miehittävät Isis-joukot.

Asiasta kertoo Homsin kuvernööri Talal Barazi. Hänen mukaansa armeija on päässyt etenemään kaupungin etelä- ja länsipuolella.

Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että etelän suunnasta lähestyvät hallituksen joukot ovat kahden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lännestä hyökkäävät joukot ovat viiden kilomerin päässä.

Armeija on mm. saanut haltuunsa Palmyran lounaispuolella sijaitsevat el-Hayalin kukkulat. Lisäksi armeija on tunkeutunut Isisin hallussa olleeseen Qaryatainin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 70 kilometriä Palmyrasta lounaaseen.

Hyökkäävät joukot ovat saaneet tukea Syyrian ja Venäjän ilmavoimilta. Syyrialaisten lähteiden mukaan Isis ei ole voinut tuoda kaupunkiin vahvistuksia, ja monet Isis-taistelijat ovat paenneet.

Se, jolla on Palmyra hallinnassaan, hallitsee myös laajaa erämaa-aluetta aina Irakin rajalle saakka. Jos hallituksen joukot valtaavat Palmyran, Isisin hallussa on enää 30 prosenttia Syyrian pinta-alasta. Nykyään osuus on 40 prosenttia, ihmisoikeusjärjestö kertoo.

Syyrian sodan rauhanneuvottelut ovat käynnissä ja suurimmassa osassa maata on voimassa tulitauko. Syyrian armeija on neuvottelujen aikana kiihdyttänyt toimiaan Isis-järjestöä vastaan.

Isis valtasi Palmyran historiallisen kaupungin viime toukokuussa. Terroristijärjestö on sittemmin tuhonnut useita kaupungin historiallisia rakennuksia, koska nämä ovat olleet ajalta ennen islamin tuloa Syyriaan.

Suosittelemme sinulle