Hyppää sisältöön

Puoluesihteeri: Kokoomuksen rasismikampanjan yhdistäminen Brysselin terroritekoihin oli huonosti harkittua

Kokoomus julkaisi muutama tunti Brysselin terroritekojen jälkeen kampanjan, jossa hymyilevä puoluejohto vaati konkreettisia tekoja rasismin kitkemiseksi. Ilmoitus herätti somekohun, jossa kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman moitti koko puoluetoimistoa ja vaati puolueen viestintäpäällikön erottamista.

nettisivu
Kuva: Kokoomus
Hilkka Säävälä

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman on yhä puolueen viestintäpäällikön Pauliina Pulkkisen erottamisen kannalla. Hän ei halua perustella lisää sitä, miksi hänen mielestään Pulkkisen pitäisi erota tai hänet pitäisi erottaa.

Kokoomuksen oikeistolaisinta laitaa edustava Rydman on tullut aiemmin tunnetuksi humanitaarisen maahanmuuton vastustajana. Brysselin iskujen jälkeen sosiaalisessa mediassa levisi Rydmaninfacebook-kirjaus, (siirryt toiseen palveluun)jossa hän paheksui puoluejohdon rasimikampanjaa, joka oli kytketty Brysselin iskuihin.

nettisivu
Kuvakaappaus Facebookista. Kuva: Facebook

Puoluejohto vaati kampanjassaan tekoja syrjinnän vastustamiseksi. (siirryt toiseen palveluun) Kuva oli varustettu viestillä:

"Brysselissä tapahtuu nyt kauheita, mutta samalla on muistettava se rasismi, jota tapahtuu Suomessa joka päivä. Syrjintä, kiusaaminen ja vihapuhe ovat arkea liian monelle.Puheiden lisäksi tarvitaan nyt konkreettisia tekoja. Kerätään yhdessä ideoita arkipäivän syrjinnän ratkaisemiseksi. Otamme parhaat edistääksemme."

Rydmanin mielestä  kirjoitus kuvastaa  kokoomuksen puoluetoimiston aatemaailmaa, joka on livennyt puolueen ideologiasta.

– Uskallan väittää: kyseiset päivitykset kuvastavat enemmän niiden kirjoittajan henkilökohtaista ajatusmaailmaa kuin kokoomuksen valtavirtaa.

"Näyttää, niin kuin kokoomus kantaisi huolta vain rasismista"

Rydman sai sosiaalisessa mediassa vastakaukua, mutta niin sai kokoomuksen huono-onnisesti ajoitettu kampanjakin.

– Aivan oikeutetusti on muodostunut kuva, kuin kokoomus vähättelisi terrorismia ja terroritekojen keskelläkin kantaisi huolta vain "rasismista", Rydman kirjoitti.

Kokoomuksen tuore puoluesihteeeri Janne Pesonen myöntää, ettei kampanjakuvan johdanto ollut onnistunut.

– Jos jotkut ovat tästä näin pahasti mielensä pahoittaneet, niin varmaan on joiltakin sitten ollut huonoa harkintaa, Pesonen sanoo.

Kansanedustaja Rydmanin mielestä viestinnän ohessa muukin arviointi on puoluetoimistossa  kehnoa: 

– Kokoomuksen viestintä on tällä hetkellä erittäin ammattitaidottomissa käsissä ja käytännössä täysin irrallaan eduskuntaryhmästä ja niistä kokoomuslaisista, joita joku on joskus äänestänytkin. Tilanne on täysin kestämätön. Virhearviointeja on tapahtunut jatkuvasti, ja tämä viimeisin on niistä vakavin, Rydman kirjoitti facebook-päivityksessään.

Puoluesihteeri: Jos vikaa on, syy on minussa

Puoluesihteeri Janne Pesosella ei ole tiedossaan, että puoluetoimiston viestintää olisi aikaisemmin arvosteltu. Hän pitää Rydmanin osoitetta vääränä, sillä viestinnästä vastaa puoluesihteeri eikä viestintäpäällikkö.

Vaikka kampanjan ajoitus ei osunut kohdalleen, puoluesihteerin mukaan tekstistä  selvisi, ettei Brysselin tapahtumia haluttu vähätellä tai rinnastaa rasismin vastustamiseen.

Pesonen pitää syntynyttä kiistelyä osoituksena siitä, että maahanmuutosta on lähes mahdotonta keskustella kiihkottomasti ja analyyttisesti.

– On harmi, että tällainen ääriajattelu vie pohjaa pois maltilliselta keskustelulta asiasta, johon olisi kuitenkin löydettävä ratkaisuja, Pesonen sanoo.

Suosittelemme sinulle