Hyppää sisältöön

Henna Middeke selvitti kaupunkien pelottavat paikat – paikallisten miesten uhkaavuus tabu?

Naiset kokevat pelottaviksi paikoiksi muun muassa syrjäiset polut, siltojen aluset ja rautateiden varret. Joensuulainen yhteisöpedagogi ja valokuvaaja Henna Middeke on haastatellut naisia Suomessa, Saksassa ja Hollannissa tukenaan valokuvien maailma. Maahanmuuttajataustaisia pelottaa eniten humalaisten rasistinen huutelu.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Henna Middeke halusi tietää, mitkä paikat kaupungeissa pelottavat naisia. Suomesta, Saksasta ja Hollannista kerätyistä naisten kokemuksista muodostui valokuvanäyttely, joka nähtiin muun muassa Joensuussa vuonna 2011.

Vaikka haastatteluista on aikaa, ovat ne ajankohtaisempia kuin koskaan, kun seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta ovat otsikoissa: niin oikeasti tapahtuneina murhenäytelminä kuin perättöminä tarinoinakin.

Kun ahdistelijana oli kantaväestöön kuuluva mies, tuntui, ettei tekijästä saanut puhua ilman että syyllistää kaikki paikalliset miehet.

Henna Middeke

– Naiset tuntuivat pelkäävän paikkoja, missä ei ole ketään auttamassa, jos jotakin tapahtuu. Näitä paikkoja ovat syrjäiset polut ja tiet, siltojen aluset ja rautateiden varret. Eräs nuori tyttö kertoi, että ei uskalla enää kävellä kouluun yksinään, koska joku on seurannut.

Pelottavat paikat olivat maasta riippumatta varsin samanlaisia: tosin kaupunkeihin oli myös muodostunut erityislaatuisia paikkoja, joissa naisia oli uhkailtu jopa monenkin sukupolven ajan. Toisaalta haastatellut naiset myönsivät, että välillä pelot ovat olleet aiheettomia, eivätkä ole pohjautuneet faktaan.

Paikallisten miesten aggressiivisuus vaietaan?

Middeken haastatteluissa naisten kokeman pelon aiheuttaja oli Suomessa, Saksassa ja Hollannissa pääsääntöisesti kantaväestöön kuuluva mies, eikä niinkään satunnainen muukalainen.

– Kun rupesin puhumaan siitä, ketkä miehet tekevät seksuaalista väkivaltaa, huomasin että se kysymykseni loukkasi ihmisiä. Miehet kokivat, että heidät syyllistettiin, vaikka eiväthän kaikki miehet tietenkään ahdistele.

Henna Middeken mielestä vasta nyt on nostettu esille seksuaalisen väkivallan tekijät – mutta yksipuolisesti.

– Kun seksuaalisena ahdistelijana oli paikallinen kantaväestöön kuuluva mies, tuntui, ettei tekijästä saanut puhua ilman että syyllistää kaikki paikalliset miehet. Nyt paradoksaalisesti saakin puhua avoimesti, mutta keskustelu on ajautunut siihen, että maahanmuuttajamiehet leimataan. Meidän naisten pitäisi yhtäkkiä pelätä maahanmuuttajamiehiä ja ajatella heidät kaikki vakavana uhkana, kummeksuu Middeke.

Kotona heiluva nyrkki jää pimentoon

Joensuulainen yhteisöpedagogi-valokuvaaja haluaa, että kodeissa tapahtuvat supisuomalainen perheväkivalta nostettaisiin nykyistä enemmän keskusteluun.

– En tiedä, onko kyseessä jonkinlainen tabu. Niin paljon kuin väkivaltaa kodeissa tapahtuu, aika vähän sitä kyllä käsitellään. Ainakaan yhtä mittavasti kuin näitä maahanmuuttajien tekemiä rikoksia.

Nyt Henna Middekellä on työn alla ulkomaalaistaustaisten kokemat pelottavat tilanteet ja paikat.

– Monikulttuuristen ihmisten pelot tuntuvat johtuvan humalaisista kantasuomalaisista. Baarien edustoilla, toreilla ja puistoissa liikkuu ihmisiä juovuksissa ja he saattavat huudella rasistisesti, kertoo Middeke projektinsa tuloksista tässä vaiheessa.

Suosittelemme sinulle