Hyppää sisältöön

Imitaattorin sesongit eivät enää nojaa pikkujoulukauteen

Imittaattorin hommia sivutöinään yli 20 vuotta tehnyt JP Matikainen sanoo, että perinteiset sesongit ovat firmojen säästökuurien myötä muuttuneet, ja keikkasuma voi syntyä yhtäkkiä vaikka keskelle pisintä talvea.

JP Matikainen ja Kapteeni Amerikka
Kuva: Kati Siponmaa / Yle
Kati Siponmaa

Satoja eri hahmoja mukanaan kantava kemiläinen JP Matikainen on tehnyt uransa muissa kuin esiintyvän taiteilijan töissä.

– 35 vuotta kestänyt pitkä ja syvä ura postissa, Matikainen velmuilee.

Leipätyönsä ohessa mies on yli 20 vuotta tehnyt keikkoja hauskuuttajana. Vakavaksi voisi vetää, jos näinä aikoina pohjoisessa pitäisi tienata elantonsa imitoimalla.

– Jos vielä itse myisi keikkoja ja soittelisi sinne tänne, se voisi mennä nopeasti pienissä piireissä talkoohenkisyyteen ja se ei oikein pitemmän päälle toimisi.

– Monet esiintyjät kuten muusikot tietävät sen, että saattaa tulla kutsu juhliin, mutta sanotaankin vaivihkaa, että ota kitara mukaan. Sanotaankohan koskaan putkimiehelle, että ota juhliin tullessasi työkalupakki mukaan? Siinä on se häilyvä ero, Matikainen naurahtaa.

Sanotaankohan koskaan putkimiehelle, että ota juhliin tullessasi työkalupakki mukaan?

JP Matikainen

Sesongit ovat loiventuneet

Matikaista myy keikoille tamperelainen Ohjelmanaiset, mutta toki häneen ollaan ihan suoraankin yhteydessä.

– Joku vuosi taaksepäin oli vielä selvästi pikkujoulusesonkia ja kesäsesonkia, mutta nyt keikat hajaantuvat ympäri vuoden, että niitä saattaa olla tammikuussa enemmän kuin joulukuussa. Kevätaika on aika hiljaista, muutamia esiintymisiä on ollut ja joitakin tulossa.

– Koskaan ei tiedä, ne ovat aina puhelimensoiton päässä.

Tunnetuin Andy McCoyna

Useimmin Matikainen on tainnut viihtyä Andy McCoyn vaatteissa – tai siis samankaltaisissa esiintymisvaatteissa kuin Hanoi Rocksin kitarasankarilla tapaa olla.

– Aika paljon on tullut tehtyä Andy McCoy -keikkaa, ja olenpa joskus tehnyt Andysta imitaattorinkin, Matikainen mainitsee.

Jyrki Katainen oli semmoinen, että en saanut siitä kiinni.

JP Matikainen

Taannoin pohjoisen ravintolamoguli Päivikki Palosaari hälytti imitaattorin apuun, kun Hanoi Rocks oli perunut keikkansa ja Matikainen päätyi Andyn vaatteissa kertomaan kootut selitykset.

– Tulin siinä kysyneeksi yleisöltä, että mitäs mieltä olisivat, jos Andy alkaisikin tässä imitoida.

Kataista ei voinut kopioida

Vaikka Matikaisella on useampi sata persoonallista puheääntä hallussa, niin on eräs poliitiikan hahmo, josta ei tullut yrityksistä huolimatta valmista.

– Jyrki Katainen oli semmoinen, että en saanut siitä kiinni ja sitten se häipyikin tuonne Eurooppaan, Matikainen veistelee.

Päivän politiikasta niin ikään poistunut Esko Aho suostui tulemaan Matikaisen pakkiin vasta kehon kautta.

– Varmaan vuoden päivät sitä välillä vääntelin ja se ei millään ruvennut tulemaan, kunnes yksi päivä kylpyhuoneen peilin edessä otin sen Esko Aholle ominaisen ilmeen ja eleen ja sitten minä puhuinkin kuin Kannuksen Kennedy!

Muuten Matikainen väittää olevansa laiska harjoittelemaan. Mielenkiintoiset äänet vain tarttuvat hänen mukaansa milloin radiosta, milloin televisiosta.

Suosittelemme sinulle