Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Haulit siivessä eivät hidastaneet maakotkan lentoonlähtöä – video

Heinolan lintutarhalla hoidettavana olleen nuoren maakotkan on opeteltava uudelleen lentämään ja saalistamaan selviytyäkseen luonnossa. Kotkan siivessä on edelleen neljä haulia, mutta lintu kuntoutui metallikuulista huolimatta.

Lentokyvytön, ammuttu kotka löytyi viime syksynä. Maaliskuun lopussa lintu oli viimein niin hyvässä kunnossa, että se vapautettiin luontoon.
Vihtori Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maija-kotka löytyi lokakuussaPuolangalta haavoittuneenaja lentokyvyttömänä. Vajaan vuoden ikäinen kotka kuljetettiin tuolloin Heinolan lintutarhalle hoidettavaksi.

Tarhalla lintu on onneksi lentänyt jo ihan hyvin.

Olli Vuori

Kotkan vasemmasta siivestä löytyi neljä haulia. Niiden poistaminen osoittautui hankalaksi operaatioksi, joten eläinlääkäri päätti jättää haulit paikoilleen.

Kotka olisi pitänyt nukuttaa, ja linnun hengissä pitäminen läpi leikkauksen olisi ollut arvioiden mukaan vaikeaa.

– Toivon mukaan haulit ovat koteloituneet niin hyvin, että siipi kantaa luonnossa. On petolinnulle ehdoton edellytys, että osaa lentää hyvin. Muuten saalistaminen ei onnistu. Tarhalla lintu on onneksi lentänyt ihan hyvin, lintutarhan isäntä Olli Vuori summaa.

Maija-kotka eläinlääkärissä
Maija-kotka eläinlääkärissä. Hauleja ei voinut poistaa, koska leikkauksessa olisi ollut liian isot riskit. Kuva: Heinolan lintutarha/ Olli Vuori

”Elämän jatko on sen omissa kynsissä”

Nuoren maakotkan vapautus onnistui, vaikka lintu ei samantien lennähtänytkään metsän suojaan. Kotka jäi järven jäälle tarkkailemaan ympäristöään.

Olli Vuoren mukaan siipien lihaskunto on kuukausien tarhaelämän myötä heikentynyt niin paljon, ettälintu ei saman tien jaksa lentää pitkiä matkoja.

Sillä on reppu täynnä ruokaa, joten se pärjää hyvin ainakin viikon.

Olli Vuori

– Se sai loukkaantuneen siipensä hyvin auki ja se lensi tasapainoisesti. Olen luottavainen, että se lähtee kunnolla lentoon. Siipilihakset eivät vielä ole niin hyvät kuin niiden pitäisi olla. Päivä päivältä siivet vahvistuvat.

Jos linnun siipi ei olisi kantanut kunnolla, se olisi pitänyt juosta kiinni. Järven jäällä linnun kiinniottaminen olisi saattanut Vuoren mukaan onnistua.

Maijaksi nimetyn kotkan siivet kuitenkin kantoivat.

– Se on syönyt niin hyvin, että melkein pari kiloa on tullut painoa lisää. Se painoi tullessaan 3,9 kiloa. Nyt se painaa 5,6 kiloa. Sillä on reppu täynnä ruokaa, joten se pärjää hyvin ainakin viikon. Siitä eteenpäin elämän jatko on sen omissa kynsissä, Vuori kertoo.

Toinen lintutarhalta vapautettu kotka löytyi kuolleena

Lintutarhan isäntä Olli Vuori toivoo, että kotka oppisi saalistamaan. Kotka on vielä niin nuori, ettei sillä vielä ole välttämättä lainkaan saalistuskokemuksia. 

Sen pitää oppia uudestaan lentämään ja myös saalistamaan.

Olli Vuori

– Se on ollut todennäköisesti emonsa ruokittavana ennen ampumista, joten linnulla on nyt erityisen paljon opittavaa. Sen pitää oppia uudestaan lentämään ja saalistamaan.

Vuori toivoo myös, että Maijan tarina ei saa yhtä onnetonta loppua kuin vuosia sitten liintutarhalta vapautetun Tiina-kotkan.

– Muutama vuosi sitten oli vastaava tapaus. Vapautimme kotkan, joka sitten löytyi puolitoista vuotta sen jälkeen ammuttuna. Maijakin on nyt rengastettu, joten jos se löytyy kuolleena, saamme varmaankin siitä tiedon.

Suosittelemme