Hyppää sisältöön

Pelätyistä ratsumiehistä tekeillä dokumenttielokuva: "Lapsia peloteltiin, että jos he eivät ole kiltisti, hakkapeliitat tulevat"

Suomalaisista 1600-luvun hakkapeliitoista ja heidän muistoaan ylläpitävästä Tammelan Hakkapeliitta-tapahtumasta on tekeillä pitkä dokumenttielokuva. Historiaa ja nykyhetkeä yhdistelevä elokuva valmistuu vuodeksi 2018. Kuvaukset alkavat elokuussa sekä Lounais-Hämeessä Tammelassa että Saksassa.

Tuottaja Raimo Salo Osuuskunta Mielleyhtymästä
Kuva: Hannu Harhama / Yle
Markku Karvonen

Hakkapeliitat (siirryt toiseen palveluun) olivat 1600-luvun alkupuolella käydyn kolmikymmenvuotisen sodan suomalaisia ratsumiehiä, jotka pistooli ja miekka aseinaan taistelivat Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan kamaralla Ruotsin ja kuninkaansa, osin protestanttisen uskonkin puolesta. Kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymä on lähtenyt tekemään noin koulun oppitunnin eli 45 minuutin mittaista dokumenttia hakkapeliitoista ja Tammelan Hakkapeliitta-tapahtumasta.

Kuvaukset alkavat kesän tullen sekä Saksassa että Tammelassa. Tuottaja Raimo Salo on lähdössä katsomaan ja kuvaamaan autenttisia tapahtumapaikkoja. Haussa on elokuvaa varten myös hakkapeliittojen jälkeläisiä. Urakkaa varten Kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymä on jo saanut 10 000 euron avustuksen Jalmari Finnen säätiöltä.

"Hakkapeliitat ovat suomalaisen sotilasperinteen tärkeä osa"

Raimo Salo lupaa hakkapeliittaelokuvan valmiiksi vuonna 2018 ja uskoo aiheen vetävyyteen. Taustatukena ja pääkertojina ovat professori Matti Klinge ja saksalainen tutkija Detlev Pleiss, joka valmistelee väitöskirjaa hakkapeliitoista.

Suurvalta ei tule suurvallaksi olemalla hauska, vaan kyllä meininki oli tylyä.

Raimo Sal

– Tässä on paljon mielenkiintoista: miten sotaleirit on järjestetty, miten koko hakkapeliittojen joukko oli jaettu alayksiköihin, millaista oli arkielämä, mikä oli hevosten ja muiden eläinten rooli, millainen taistelutapa, kuvailee Raimo Salo.

– Siihen aikaan tavat eivät olleet kauniit. Suurvalta ei tule suurvallaksi olemalla hauska, vaan kyllä meininki oli tylyä. Huolto otettiin pakolla paikallisväestöltä. Olisihan ollut mahdottumuus huoltaa armeijaa matkojen takaa Ruotsista. Rivisotilaan elämä oli raakaa 1600-luvulla. Prahassa asti lapsia peloteltiin, että jos he eivät ole kiltisti, hakkapeliitat tulevat.

Elokuva syntyy arkistoja tutkimalla ja ehkä jälkeläisen kautta

Todellisen hakkapeliitan etsijän pitää paneutua vanhalla ruotsilla kirjoitettuihin kirkonkirjoihin.

Sotilaat marssivat Hakkapeliitta-tapahtumassa
Tammelan Hakkapeliitta-tapahtuma pitää yllä hakkapeliittojen perintöä. Tammelasta otettiin suuri joukko miehiä suurvaltasotaan. Kuva: Mari Siukonen / Yle

– Tutkimme Tammelan arkistoja ja yritämme päästä historiaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jossakin Tammelassa on varmasti hakkapeliittojen jälkeläinen. Hänen kauttaan voimme saada kasvot elokuvalle.

– Ohjaaja Esa Sirosen kanssa mietimme miten saamme elokuvan eläväksi ja omaan aikaamme sidotuksi historiaksi. Hakkapeliitta-tapahtuma on mainio tapa näyttää millaisia olivat puvut ja varusteet. Voimme vaikka seurata jälkeläisen valmistautumista tapahtumaan.

Yksi dokumentin yleisö ovat koululaiset.

– Meillä on kokemus, että dokumentit kiinnostavat ja luokat ovat seuranneet hievahtamatta aiempia vastaavia elokuvia, sanoo Raimo Salo.

Suosittelemme sinulle