Hyppää sisältöön

Syyrian joukot valtaamassa Palmyran

Isisin häätäminen Palmyrasta olisi Syyrian hallitukselle monella tavoin iso voitto. Historiallisesti ainutlaatuinen kaupunki on kärsinyt pahoin Isisin miehityksestä.

Vanha pylväsrivisto, jonka takana kohoaa moderni kaupunki
Syyrian armeija lähestyy Palmyran kaupunkia, jonka Isis valtasi viime keväänä.
Anniina Wallius

Syyrian armeija on vallannut Palmyran kaupungin liepeillä sijaitsevan historiallisen linnoituksen ja katkaissut Palmyraan johtavan keskeisen tien, kertovat useat eri lähteet. Joidenkin tietojen mukaan joukot ovat jo osittain itse kaupungissa.

Palmyran valtaaminen islamistiselta Isis-järjestöltä olisi Syyrian hallitukselle erittäin merkittävä voitto sekä symbolisesti että strategisesti.

Rajut taistelut Palmyrasta jatkuvat kolmatta päivää. Syyrian ja Venäjän koneet ovat iskeneet Isis-joukkoja vastaan ainakin 56 kertaa tukeakseen maajoukkojen etenemistä, kertoo oppositiojärjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Isis on vastannut muun muassa kahdella hallituksen joukkojen keskelle ajetulla autopommilla. 

Unesco haluaa nopeasti arvioimaan vahingot

Isis valtasi Palmyran viime toukokuussa. Kulttuurisesti mittaamattoman arvokas roomalaisaikainen kaupunki on kärsinyt pahoja vaurioita. Isis on räjäyttänyt sen temppeleitä ja hautoja islaminuskon vastaisina.

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon johtaja on sanonut järjestön rientävän arvioimaan kulttuuriperintökohteensa tilan niin pian kuin se on kyllin turvallista.

– Kulttuuriperinnön tuhoaminen tieten tahtoen on sotarikos, ja Unesco tekee kaikkensa dokumentoidakseen vahingot, jotta rikos ei jää rankaisematta, Irina Bokova sanoo.

Suosittelemme sinulle