Hyppää sisältöön

Jo kolmannes Palmyrasta hallituksen joukkojen vallassa, taistelu yhä rajumpaa

Roomalaisaikainen amfiteatteri näyttää selvinneen Isisin miehityksestä, mutta rakennelman arvellaan olevan täynnä räjähteitä.

Vanha pylväsrivisto, jonka takana kohoaa moderni kaupunki
Palmyra Kuva: Jussef Badawi / EPA
Anniina Wallius

Syyrian hallituksen joukot ovat lentokoneiden ja tykistön tuella vallanneet islamistiselta Isis-järjestöltä jo kolmanneksen Palmyran aavikkokaupungista, kertovat sekä hallitus- että oppositiolähteet. Hallituksen joukkoja auttava Venäjä kertoo tehneensä vuorokauden sisällä yli 40 ilmaiskua Palmyran Isis-joukkoja vastaan. 

Oppositiojärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan Isis on menettänyt Palmyrasta pääasiassa pohjoisia ja läntisiä osia. Taistelut riehuvat myös etelälaidalla.

Vallattujen alueiden joukossa on myös osa vanhaakaupunkia ja sen roomalaisaikaisia rakennelmia. Hallituksen joukot ottivat jo perjantaina hallintaansa kaupungin liepeillä sijaitsevan keskiaikaisen linnoituksen. 

Palmyran valtaus olisi sekä strategisesti että symbolisesti erittäin tärkeä voitto. Isis miehitti kaupungin viime toukokuussa.

Isisin sala-ampujat valmiudessa?

Kulttuurisesti mittaamattoman arvokas roomalaisaikainen vanhakaupunki on kärsinyt pahoja vaurioita. Isis on räjäyttänyt sen temppeleitä ja hautoja islaminuskon vastaisina.

Unescon maailmanperintökohde ei tuoreimpien lennokkikuvien perusteella kuitenkaan ole täysin tuhoutunut, vaan ainakin amfiteatteri on pääosin ehjä. Armeijan lähteet arvelevat sen olevan ansa: sinne lienee viritetty pommeja ja ympäristössä piileksii Isisin sala-ampujia.

Suosittelemme sinulle