Hyppää sisältöön

Suurin osa Palmyran muinaisraunioista sittenkin ehjiä – video

Syyrian antiikkiasioiden johtaja sanoi, että arvokkaat muinaismuistot olivat säilyneet paremmin kuin oli uskottu. Osa tuhoutuneesta UNESCO:n maailmanperintökohteesta voidaan mahdollisesti rakentaa uudelleen.

Muinaisia pylväitä Palmyran kaupungissa kuvattuna 27. maaliskuuta 2016.
UNESCO:n maailmanperintökohde näyttää säilyneen pelättyä paremmin ja muun muassa kuuluisa riemukaari voidaan ehkä rakentaa uudelleen.
Mikko Kuusisalo

Syyrian hallituksen joukot valloittivat Venäjän ilmavoimien tukemana takaisin suuren osan Palmyran kaupungista sunnuntaina.

Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory of Human Rights -järjestön mukaan yhteenotot jatkuivat maanantaina kaupungin itäosissa vankilan ja lentokentän läheisyydessä, mutta suurin osa Isisin taistelijoista oli vetäytynyt kaupungista.

Venäläiset pommittajat ja helikopterit tekivät päivittäin kymmeniä ilmaiskuja Palmyrassa olleita Isisin joukkoja vastaan Syyrian hallituksen joukkojen edetessä kaupunkia kohti.

Asiantuntijoiden mukaan Palmyran arvokkaat muinaismonumentit olivat kuitenkin säilyneet pelättyä paremmin. Vallattuaan kaupungin toukokuussa 2015 Isis tuhosi järjestelmällisesti paljon vanhoja raunioita ja muinaismuistoja.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO kutsui tuolloin Isisin tekemiä tuhoja sotarikokseksi. Palmyran muinaisrauniot ovat myös UNESCO:n maailmanperintökohde.

Arkeologit matkalla tutkimaan vahinkoja

AFP:n kaupungissa olevan toimittajan mukaan osa muinaisista rakennuksista oli tuhoutunut, mutta suuri osa muinaisesta kaupungista oli säilynyt ehjänä. Uusi kaupunki, jossa asui ennen sotaa 70 000 ihmistä, on sen sijaan pahoin tuhoutunut ja autio.

Syyrian antiikkiasioiden johtaja Maamoun Abdulkarim oli maanantaina jo matkalla Palmyraan tutkimaan vahinkoja.

– Odotimme pahinta, mutta maisema näyttää yleisesti ottaen hyvin säilyneeltä, Abdulkarim sanoi.

Näyttää siltä, että voisimme rakentaa riemukaaren uudelleen

Maurice Sartre

Abdulkarim vannoi pitävänsä huolen, että vauriot korjataan. Videokuvissa näkyi kuitenkin muun muassa maahan heitettyjä antiikkiesineitä kaupungin museon ulkopuolella.

Myöhemmin maanantaina Abulkarim sanoi, että UNESCO:n hyväksynnällä hänen virastonsa voisi korjata vahingot viidessä vuodessa.

Myös hallituksen joukot tuhosivat muinaismuistoja

Isis muun muassa käytti Palmyran muinaista amfiteatteria teloituspaikkana ja kaupungin vallattuaan tuhosi sen riemukaaren.

Ranskalaisen Toursin yliopiston muinaishistorian professori Maurice Sartre sanoi uutistoimisto AFP:lle, että arkeologit pystyisivät ehkä kuitenkin rakentamaan riemukaaren uudelleen.

– Meidän täytyy katsoa, mitä voidaan pelastaa. Olen nähnyt videoita paikalta ja näyttää siltä, että voisimme rakentaa riemukaaren uudelleen, sillä kaikki sen osat ovat yhä olemassa paikalla, Sartre sanoi.

Tuhoutuneiden temppeleiden korjaaminen on kuitenkin epävarmaa.

Kuva Palmyran riemukaaresta vuonna 2010.
Kuva Palmyran riemukaaresta vuonna 2010. Kuva: Youssef Badawi / EPA

– Alueelle ei ole vielä päästy miinojen vuoksi, mutta jos temppeleiden kivet ovat olemassa, voimme rakentaa ne uudelleen. Uudelleenrakennus olisi kallista, mutta mahdollista. Ne on kuitenkin saatettu tuhota täysin, jolloin mitään ei olisi tehtävissä, Sartre sanoi.

Sartre muistutti kuitenkin, että vaikka Syyrian hallitus syyttää kaikista tuhoista Isisiä, myös hallituksen joukot tuhosivat muinaismuistoja ennen Isisin tuloa. Sartren mukaan joissain kuvissa näkyy sotilaita kantamassa muinaisesineitä raunioilta.

Damaskoksen koillispuolella sijaitsevan Palmyran rauniokaupungissa vieraili ennen sotaa 150 000 turistia vuosittain.

Suosittelemme sinulle