Hyppää sisältöön

Esitutkinta valmistui: Karhu-ryhmän ylikonstaapelia epäillään vakavista rikoksista

Helsingin poliisin Karhu-erikoisryhmän ylikonstaapelia epäillään useista rikoksista. Jutun esitutkinta on valmistunut, ja paperit ovat tänään lähteneet loppulausuntokierrokselle.

Poliisi
Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP
Matti Koivisto,
Jussi Virkkunen

Helsingin poliisin Karhu-ryhmässä työskennelleen ylikonstaapelin epäillään syyllistyneen useisiin rikoksiin. Ylikonstaapelia on esitutkinnan perusteella syytä epäillä törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä kavalluksesta, kirjanpitorikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, tiedottaa Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto.

Ylikonstaapelin lisäksi juttukokonaisuudessa epäillään yhden yrityksen johtohenkilöä muun muassa törkeästä lahjuksen antamisesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Tutkinta alkoi viime vuoden helmikuussa. Ylikonstaapelin epäillään valmistelleen Karhu-ryhmälle vuosina 2006–2012 tehtyjä hankintoja kyseisestä yrityksestä, vaikka hän oli esteellinen. Hankintojen arvo oli syyttäjänviraston mukaan yli 400 000 euroa.

Lisäksi ylikonstaapelin epäillään saaneen yhtiöstä virkatoimintansa perusteella oikeudetonta taloudellista etua yli 150 000 euroa.

Näiden lisäksi Helsingin poliisi oli hankkinut yrityksestä kaksi ajoneuvoa, joiden arvo on yli 300 000 euroa.

Esitutkintapöytäkirja on tiistaina lähtenyt loppulausunnoille. Epäillyt ovat pääsääntöisesti kiistäneet kaikki epäillyt rikokset. Poikkeuksen muodostaa vain ampuma-aserikos. Kihlakunnansyyttäjä Krista Soukolan mukaan ylikonstaapeli pitää mahdollisena, että hän on syyllistynyt ampuma-aseiden säilyttämiseen liittyvään rikokseen huolimattomuuttaan, mutta ei tahallisesti.

Ylikonstaapelin ja yrityksen johtajan lisäksi jutussa on epäiltyinä kolme muuta henkilöä, jotka eivät ole poliiseja.

Esitutkinta-aineistoa noin 6 000 sivua

Esitutkinnan aikana yrityksen tiloihin tehdyssä etsinnässä löytyi yli kymmenen luvatonta ampuma-asetta, joista osa oli sarjatuliaseita. Tämän perusteella yhtiön johtajaa epäillään törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Ylikonstaapelin puolestaan epäillään aseiden ja patruunoiden lainvastaisesta säilyttämisestä ja hallussapidosta.

Ylikonstaapelin epäillään myös anastaneen yli 15 000 euroa yhdeltä yhdistykseltä ja sitä lähellä olevalta osakeyhtiöltä, joiden toiminnassa hän on ollut mukana.

Yrityksen johtaja ja ylikonstaapeli olivat esitutkinnan aikana tutkintavankeudessa vajaan kuukauden.

Esitutkintamateriaalia on kaikkiaan noin 6 000 sivua.

_* Klo 14:47 lisätty kihlakunnansyyttäjä Krista Soukolan kommentti. _

Suosittelemme sinulle