Helsingin yliopiston Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus muistuttaa, että vaikka Isis on vetäytynyt Palmyrasta, se ehti tuhota rauniokaupungin ikonisimmat kohteet: kaksi temppeliä, riemukaaren sekä hautatorneja.
Pääsiäisenä Palmyrasta julkaistiin tuoreita kuvia, jotka antoivat ymmärtää, että rauniokaupunki olisi selvinnyt sodasta pelättyä paremmin. Aro-Valjuksen mukaan kyse on osin näköharhasta.
– Kuvissa näkyvät amfiteatteri ja tetrapylon-monumentti. Ne ovat jo entuudestaan aika vahvasti ja modernisti rekonstruoituja, eli niissä se vanhan osuus on pienempi.
Yle Uutiset tavoitti suomalaisarkeologin Frankfurtista, jossa alkaa keskiviikkona kansainvälinen kollokvio eli tieteellinen keskustelutilaisuus. Paikalla on joukko arkeologian huippuasiantuntijoita.
Aro-Valjus kertoo, että Palmyrassa on valtava määrä vielä kaivamatonta arkeologista aluetta, jonka vahinkoja ei tiedetä.
– Emme vielä tiedä kuinka paljon Isis on ryöstökaivanut siellä, Aro-Valjus toteaa.
Lisäksi alueen ympäristössä on maanalaisia hautoja.
– Niiden vaurioita ei voi arvioida parissa päivässä. Ne tulevat esille pikku hiljaa.
Suomalaisarkeologi on erityisen surullinen Palmyran museosta, jonka kokoelmaa on tuhottu.
– Museon tila on kuvista päätellen melko lohduton.
Aro-Valjus viittaa Syyrian muinaismuistohallintoon. Se kertoi pystyneensä pelastamaan museosta lähes kaikki esineet ennen Isisin valloitusta.
– Nyt on käynyt ilmi, että he ovat pelastaneet noin 200 pienempää esinettä. Kaikki seinään rakennetut suuremmat hautareliefit ja patsaat jäivät museoon, koska ne olivat liian suuria pois kuljetettaviksi, suomalaisarkeologi sanoo.
Aro-Valjuksen mukaan suurista kohteista lähes kaikki on tuhottu.
– Niiltä on ilmeisesti hakattu vähintään kasvot irti. Niiden kuvien näkeminen oli minulle henkilökohtaisesti aika järkyttävä asia.
Vielä ei ole tiedossa, milloin kansainväliset arkeologit päästetään Palmyraan. Syyriassa on yhä sota.
Syyrian muinaismuistohallinnon johtaja on toivonut, että Palmyran temppelit rakennettaisiin uudelleen, osin myös matkailun tarpeisiin.
Aro-Valjus iloitsee Isisin vetäytymisestä Palmyran asukkaiden ja rauniokaupungin kannalta, mutta muistuttaa, että ilo voi olla myös lyhytaikaista.
– On ollut todella sydäntä särkevää katsoa, mitä Palmyrassa on tapahtunut viime aikoina. Tietysti toivon pilkahduksia on, kun Isis saatiin ajettua pois. Toivon, että saataisiin tämä tuhoaminen ensin loppumaan.
Palmyra on Aro-Valjukselle rakas paikka. Hän vierali siellä ensi kerran vuonna 2000.
– Toivon kovasti pääseväni vielä jonain päivänä sinne.