Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kuparinen ovenkahva tuhoaa sairaalabakteereja ja viruksia

Kuparin antimikrobisten ominaisuuksien takia monet muutkaan bakteerit ja virukset eivät viihdy sen pinnalla, vaan kuolevat nopeasti. Kuparin käyttö sairaaloissa ja julkisissa tiloissa voisi vähentää tartuntoja ja säästää hoitokuluissa.

Kuparisessa ovenkahvassa virukset ja bakteerit elävät paljon vähemmän aikaa kuin monissa muissa materiaaleissa. Nämä kupariset ovenkahvat ovat hammaslääkäri J.W. Veeneman vastaanotolla Hollannissa. Kuva: Scandinavian Copper Development Association

Kuparin antimikrobiset ominaisuudet tiedettiin jo antiikin Roomassa, jossa käytettiin kuparisulfaattia desinfioimaan haavoja ja kuparikolikoita tiputettiin veden sekaan desinfioimaan vettä. Antiikin egyptiläiset käyttivät jo kuparisia vesijohtoja vedenjakeluun.

Nyt Southamptonin yliopiston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on todistettu, että kupari voi tuhota MRSA-sairaalabakteerien leviämistä pinnoilla, joihin kosketaan paljon sairaaloissa. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, ovenavauskytkimet, valokatkaisijat, kaiteet, pöytätasot, sängynlaidat, hissinnappulat ja vastaanottotilat.

Tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) MRSA kuoli kuparipinnalla useiden erilaisten kupari-ionien hyökkäyksen ja hapen vaikutuksesta.

– Kuparialtistus tuhoaa bakteerien hengityksen ja DNA:n, ja aiheuttaa peruuttamattoman solun hajoamisen ja kuoleman, tutkimuksen päätutkija Sarah Warnes kertoo tutkimustiedotteessa.

Yliopiston aiemman tutkimuksen mukaan kuparipinnoilla voidaan ehkäistä myös koronaviruksien leviämistä. Koronavirukset aiheuttavat hengitystieinfektioita, joista vakaviksi luokiteltavia ovat SARS ja MERS. Tutkimuksessa kuparin kosketuspinnalla olleet virukset tuhoutuivat alle kahdessa tunnissa. Verrokkimateriaaleilla virukset säilyivät tartuntakelpoisina jopa usean vuorokauden ajan.

Kolikoissa käytetään paljon kuparia. Kuva: Arja Lento / Yle

Kuparista keino tautien torjuntaan?

Suomessa kuparin antimikrobista tehoa kosketuspinnoilla on tutkittu käytännön olosuhteissa Satakunnan Ammattikorkeakoulun kiinteistöjen hygieniaa käsittelevässä HYGTECH-hankkeessa vuosina 2012–2014. Toimistossa, päiväkodissa, sairaalassa ja vanhusten kerrostalossa havaittiin kuparipinnoilla vähemmän bakteereja kuin verrokkipinnoilla.

– Kuparin käyttö erilaisten kosketuspintojen materiaalina voisi olla yksi keino tautia aiheuttavien bakteerien ja virusten leviämisen ehkäisyssä. Tutkimuksia kosketuspintojen vähentyneiden bakteerimäärien vaikutuksesta sairastuvuuteen tarvitaan kuitenkin vielä lisää, sanoo HYGTECH-hankkeessa mukana ollut, Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Jenni Inkinen.

Jo aikaisemmin tehtyjen kansainvälisten tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan antimikrobinen kupari ehkäisee sairaalabakteerien lisäksi myös esimerkiksi noroviruksen ja kolibakteerien leviämistä tehokkaasti.

Antimikrobista kuparia on tutkittu kliinisissä kokeissa useissa sairaaloissa eri puolilla maailmaa. Tulokset osoittivat, että jo muutamien avainkohteiden korvaaminen kuparisilla pinnoilla vähentää selvästi sairaalaperäisten infektioiden esiintyvyyttä teho-osastolla.

Antimikrobista kuparia on mukana yli 300 seoksessa, joita ovat esimerkiksi messingit, pronssi ja kupari-nikkeliseokset. Kupari ja sen seokset ovat ainoa materiaaliryhmä, joka on saanut Yhdysvaltojen Environmental Protection Agency EPA:lta rekisteröinnin terveysväittämille koskien kiinteitä kosketuspintoja.

Finlandia-talosta vuonna 2012 varastetut ulkokaiteet oli vain päällystetty ohuelti kuparilla. Ne olivat Alvar Aallon suunnittelemat. Kuva: Yle

Kupari kelpaa myös varkaille

Vaikka erilaisia kuparituotteita on käytetty jo vuosituhansia, kuparituotteiden käyttö on Scandinavian Copper Development Associationin mukaan nyt yleistymässä.

– Teknologian läpimurtoa ei ole ollut, mutta kuparituotteita alkaa olla saatavilla. Täytyy vain saada tarve ja materiaali kohtaamaan, sanoo yhdistyksen johtaja Pia Voutilainen.

Kuparia on kyllä käytetty rakentamisessa, kuten ovenkahvoissa, ennenkin, mutta ei tietoisesti tautien ehkäisemiseksi.

Scandinavian Copper Development Associationin arvion mukaan kuparisten kalusteiden ja tarvikkeiden hinta on 20–30 prosenttia korkeampi kuin vastaavien tuotteiden, jotka on valmistettu kuten tähän mennessä.

– Hinta riippuu kovasti sovelluksesta, mihin kuparia tai sen seoksia käytetään. Esimerkiksi ovenkahvat ovat yleisimmin tehty jo messingistä, jolla on antimikrobinen ominaisuus, mutta design-syistä se on päällystetty esimerkiksi kromaamalla. Tässä tapauksessa voisi kuvitella että hinta ei nouse, Voutilainen sanoo.

Suosittelemme sinulle