Hyppää sisältöön

Verohallinto: Törkeiden talousrikosten määrä kasvussa – Rikosilmoitus johtaa useimmiten tuomioon

Poliisi kirjasi viime vuonna 1 842 uutta talousrikosilmoitusta. Määrä on suurin kymmeneen vuoteen.

Rahaa salkussa
Kuva: Yle
Teija Santaharju

Verohallinnon mukaan viranomaisten tietoon tuli viime vuonna ennätysmäärä talousrikoksia. Tätä selittää verotarkastusten ja harmaan talouden tarkastusten määrän kasvu. Verohallinto kertoo myös, että talousrikossyytteet menestyvät oikeudessa hyvin, eli ne kaatuvat harvoin.

Poliisi kertoo kirjanneensa viime vuonna 1 842 uutta talousrikosilmoitusta. Määrä on talousrikosten tilastoinnin historiassa ennätyksellinen, suurin kymmeneen vuoteen. Eniten ilmoituksia tekee Verohallinto.

Verohallinto teki vuosina 2014 ja 2015 yli 4 500 verotarkastusta. Aiempina vuosina näitä tarkastuksia oli tuhatkunta vähemmän.

Verohallinnon rikosilmoitustilastoissa törkeiden velallisen epärehellisyystapausten määrä kasvoi 22 prosenttia vuodesta 2012 vuoteen 2015. Kehitys on samanlainen törkeissä veropetoksissa.

Vuonna 2015 Verohallinto teki 543 veropetoksesta rikosilmoituksen. Ilmoituksista yli 80 prosenttia koski törkeitä veropetoksia. Verohallinto toteaa, että ilmoitukset johtavat useimmiten tuomioon. Viime vuonna rikostuomioistuimissa päätettiin 300 juttua, ja syyte hylättiin vain 29 kertaa.

Tullin tietoon tuli viime vuonna 856 veropetosta, kun toissa vuonna määrä oli 824. Tulli on itse esitutkintaviranomainen, eikä se tee ilmoituksia poliisille.

Suosittelemme sinulle