Hyppää sisältöön

Suomalaistutkijatkin sen vahvistivat: Zikavirus yhteydessä sikiöiden pienipäisyyteen

Suomalais-amerikkalaisen tutkimusryhmän havainnot perustuvat Keski-Amerikassa lomailleen, raskaana olevan suomalaisnaisen tartuntatapaukseen. Tutkimus saattaa helpottaa sikiövaurion havaitsemista raskauden aikana.

Pienipäisenä zika-viruksen takia syntynyt brasilialaisvauva
Pienipäisenä zika-viruksen takia syntynyt brasilialaisvauva. Kuva: CCTV
Laura Savolainen

Suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä on vahvistanut zikaviruksen ja sikiöiden pienipäisyyttä aiheuttavan mikrokefalian yhteyden.

Havainto perustuu loppuvuodesta 2015 Keski-Amerikassa lomamatkalla olleen suomalaisnaisen tapaukseen.

Yhdysvalloissa asuva nainen oli matkan aikana raskaana 11. raskausviikolla. Heti matkan jälkeen levisi tieto sikiövaurioita aiheuttavasta viruksesta ja nainen hakeutui tutkimuksiin.

Muutamissa ultraäänitutkimuksissa ei havaittu mitään huolestuttavaa, mutta verinäyte osoitti virusta olevan naisen elimistössä vielä muutama viikko matkan jälkeen. Tämä oli merkki sikiön infektiosta. Lopulta kuvantamistutkimuksissa havaittiin sikiövaurio.

Tutkijat toivovat, että mikrokefalian varhaiseen todentamiseen on nyt saatu uusi keino: viruksen perimän osoittaminen verinäytteestä. Aiemmin sikiön infektoitumista on kartoitettu muun muassa lapsivesitutkimuksella, johon liittyy keskenmenon riski.

Helsingin yliopistolla oli sikiön infektion todentamiseen verinäytteestä hyvät valmiudet, sillä laboratorioon oli vastikään hankittu uusi laitteisto, kertoo tutkimusjohtaja, professori Olli Vapalahti.

– Yhdysvaltain tartuntatautivirasto ei kyennyt samaan, eli eristämään virusta soluviljelmässä sikiön aivonäytteestä. Meillä on vuosikymmenten kokemus tämän tyyppisten virusten tutkinnasta.

– Tämä yksittäistapaus täytyy kuitenkin todentaa vielä laajemmissa tutkimuksissa. Olemme jo neuvotelleet brasilialaisten kanssa yhteistyöstä.

Raskaana olevien kannattaa välttää epidemia-alueita

Vaikka samansuuntaisia tuloksia zikaviruksen ja pienipäisyyden yhteydestä on julkaistu viime viikkoina tiedelehdissä ja viranomaisraporteissa (siirryt toiseen palveluun), Olli Vapalahden mukaan asia on ollut viimeistä varmistusta vailla.

Zikavirukseen liittyy kuitenkin edelleen monia kysymyksiä. Kuinka todennäköisestä esimerkiksi on, että äidin saama infektio lopulta johtaa sikiövaurioon?

Maailman terveysjärjestö WHO ja Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittavat edelleen raskaana olevia naisia lykkäämään epidemia-alueille (siirryt toiseen palveluun) matkustamista.

Zikavirusinfektio voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana.

Zikavirus on päässyt leviämään laajalle etenkin Brasiliassa.

Brasiliassa on maaliskuun loppuun  mennessä raportoitu 6776 mikrokefalia-tapausepäilyä. Näistä 944 on varmistettu mikrokefaliaksi.

Brasilia on kehottanut raskaana olevia välttämään Rion olympialaisiin matkustamista elokuussa, vaikka Brasiliassa on tuolloin talvikausi, ja hyttysten määrä on huomattavasti vähäisempi.

Viime aikoina tapauksia on havaittu eniten Kolumbiassa.

– Mutta sielläkin epidemia on hiipumassa. Monien arvioiden mukaan taudin leviäminen hiipuu immuniteetin kasvaessa, sanoo erikoistutkija Jussi Sane THL:sta.

Zikavirus tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysten välityksellä.

Suomessa eristettyä virusta on lähetetty myös Saksaan, jossa tutkitaan, voivatko myös eurooppalaiset hyttyset tartuttaa zikavirusta.

Suomalaisjohtoisen ryhmän tutkimus julkaistiin tänään New England Journal of Medicine -lehdessä.

Päivitetty klo 11:15 mikrokefaliaepäilyjen määrä Brasiliassa sekä täsmennetty professori Vapalahden kommenttia viruksen todentamisesta.

Suosittelemme sinulle