Vaikka omaa pihaa ei olisikaan, pääsee yhteisöpuutarhoissa toteuttamaan puutarhaminäänsä.
Erilaisia yhteisöllisiä puutarhoja on eripuolilla Suomea ja esimerkiksi Oulun Ainolanpuistossa kokeiltiin viime kesänä yhteisöviljelyä, kun Ympäristöjärjestö Dodon Oulun toimijat raivasivat vanhan rapumajan ympäristöä ja istuttivat sinne kasveja kaikkien hyödynnettäväksi.
– Nämä ovat kaikille yhteiset viljelmät. Jokainen voi käydä niitä hoitamassa ja kastelemassa ja näitä saa myös syödä vapaasti, kertoo Minttu Sakki Oulun Dodosta.
Vaikka yhteisöpuutarhojen antimet ovat kaikkien saatavilla, ohikulkijat ovat usein arkailleet niiden hyödyntämisessä.
– Toivoisin, että ihmiset uskaltaisivat hyödyntää näiden puutarhojen antimia, Sakki sanoo.
Tulevana kesänä Oulussa kaupunkiviljely laajenee taidemuseon taakse perustettavalle lavaviljelmälle.
Mallialueelta ideoita omaan pihaan
Kaupunkiviljelyyn liittyy usein myös kokeilunhalua. Kasvihuoneen voi ideoida vaikkapa käytöstä poistetusta marketin kärrykatoksesta ja betoniseinää koristamaan voi tehdä vihertävän sammalgraffitin. Perunoiden kerrostalossa mukulat kasvavat autonrenkaiden sisällä ja rengaspinon korkeutta kasvatetaan kesän mittaan.
Kestävän kehityksen keskus on tehnyt esimerkkipuutarhan auttamaan kaupunkiviljelyn ideoinnissa.
– Tällä paikalla ei ollut mitään ja tehtävänämme oli kehittää kaupunkiviljelyä Ouluun. Halusimme luoda mallialueen, josta voi hakea mallia vaikkapa omalle pihalleen, kertoo projektipäällikkö Satu Mörsäri Kestävän kehityksen keskuksesta.
Pohjoisen puutarhoissa kiertää V-vyöhykkeellä
Pohjoisen puutarhoissa –sarjassa tavataan kevään aikana mainioita puutarhapersoonia ja jaetaan vinkkejä sekä ideoita vaikkapa omalla pihalla hyödynnettäväksi.
Sarjan ensimmäisessä jaksossa vierailtiin Ylikiimingissä sijaitsevassa maalaisidyllissä.
Tulevissa jaksoissa ovat esillä esimerkiksi permakulttuuri ja hedelmäpuiden kasvattaminen pohjoisessa. Uudet jaksot ilmestyvät Yle Areenaan sunnuntaisin ja jaksot löytyvät myös Yle Oulun nettisivuilta ja facebookista.