Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vastaisku kyläkoulun sulkemiseen: Steinerkoulu Letkun kylälle?

Tammelan Letkun kyläläiset ovat sitä mieltä, että on paha lähteä perustelemaan, miksi kylään halutaan tavallinen yksityinen alakoulu. Jos kylään perustettaisiin erikoiskoulu, vaikkapa steinerkoulu, sillä sen sijaan olisi jo nostetta. Kyläläiset joka tapauksessa suunnittelevat yksityistä koulua, koska Tammelan kunta aikoo sulkea Letkun kyläkoulun.

Letkun koulu
Kuva: Ville Välimäki / Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Itsenäinen Letkun kylä Tammelan eteläisimmässä kolkassa on tottunut elämään omillaan ja päättämään asioistaan – ja myös ratkaisemaan ongelmia. Kyläläisten työlistalla on tällä haavaa ei enempää eikä vähempää kuin uuden koulun perustaminen niille raunioille, jotka Tammelan kunta on päättänyt jälkeensä jättää. Kun kunta kertoi lopettavansa kyläkoulun, syntyi Letkulla hyvinkin nopeasti päätös oman yksityiskoulun perustamisesta.

Letkulla kaikki kyläläiset ja yhdistykset kantavat nyt huolta koulun kohtalosta, sanoo letkulainen Marko Hätönen.

– Kaikki kantavat huolta tämän kylän tulevaisuudesta. Pelkona on, että jos kyläkoulu pysyvästi lähtee, niin ainakaan uusia asukkaita ei tänne saada houkuteltua.

– Me luotamme koulun vetovoimaan. Jos meillä on koulu ja me tarjoamme tällaisen hyvän yhteisön ja lapsiperheille tärkeimmät palvelut, niin uskon, että löytyy sellaisia ihmisiä, jotka arvostavat turvallista ympäristöä ja maaseutua, sanoo Hätönen.

Yksityiskoulun pitäisi olla erikoiskoulu

Päätöksiä ei vielä ole tehty siitä,millainen oma yksityiskoulu Letkulle haluttaisiin. Kyläläiset ovat kuulostelleet mahdollisuuksiaan ja vaihtoehtoja ja saaneet myös lupauksia rahoituksesta. Marko Hätönen sanoo, että aivan tavallisen alakoulun perustamista on kuitenkin hirvittävän vaikeaa perustella.

Toimittaja Eeva Hannula (vas.) haastattelee letkulaisia kyläkaupassa
Letkulaiset kantavat huolta koulun kohtalosta, kertoo Marko Hätönen Eeva Hannulalle (kuvassa vasemmalla). Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Totta kai on kauhean hankalaa lähteä perustelemaan sitä, minkä vuoksi kylä sotii kunnan kanssa ja perustaa oman yksityisen alakoulun, joka ei erikoistu mihinkään. Meidän täytyy sen sijaan hyödyntää vahvuuksia, joita Letkulla on. Yksi vaihtoehto olisi juuri steinerkoulu, sanoo Marko Hätönen.

Steinerkouluja on Suomessa nyt 26. Koulun perustaminen vaatisi aluksi usean perheen aktiivisen ydinjoukon, joka pyörittäisi koulua useita vuosia talkoilla, kerrotaan Steinerkasvatuksen liiton verkkosivuilla.

Sijainti mahdollistaa erikoistumisvaihtoehtoja

Letkun kylä tiedostaa varsin hyvin sijaintinsa mahdollisuudet. Taannoin Tammelassa selvitettiin vakavissaan sitä, voisiko kunta viedä peruskouluopetusta Eerikkilän Urheiluopiston suojiin, kun koululaiset joka tapauksessa käyttävät urheiluopiston palveluja.

Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä hyvä koulu.

Eija Laine

– Erikoistumisessakin on runsaasti vaihtoehtoja. On esimerkiksi yrittäjyyskasvatus, joka on tulossa aivan peruskouluihinkin. Sitten meille sopisi vaikkapa liikuntakasvatus, sillä meillä on aivan lähellä Eerikkilän Urheiluopisto ja Hämeen luontokeskuksen kautta voisimme hyödyntää luontovaihtoehtoa. Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä hyvä koulu, sanoo letkulainen Eija Laine.

Tammelan kunta sulkee Letkun koulun ensi syksystä, eli ensi lukuvuoden opetukseen ei yksityinen koulu ehdi.

Kunta haluaa siirtää lapset parinkymmenen kilometrin päähän Riihivalkaman kouluun, mitä Letkulla ei niellä. Lapsien koulumatkoista tulisi pitkiä ja kyläläisten mielestä paras ja turvallisin paikka lapselle on oma tuttu kylä.

Suosittelemme sinulle