Hyppää sisältöön

Suomalaisten tyrmääjänä kunnostautunut ranskalainen - "Minulla on keinot Heleniuksen kukistamiseen"

Heleniuksen voitonvarma ranskalaisvastustaja Johann Duhaupas luottaa suomalaiseen sananparteen "Ei kahta ilman kolmatta".

Robert Helenius ja Johann Duhaupas
Johann Duhaupas lehdistöharjoituksissa
Christer Sarlin

Tämän vanhan suomalaisen sananparren alkuperää ei tiedetä, mutta kai sen toteutumiseen luotetaan, koska sanonta on jäänyt kielikuvana puhekieleen. Ainakin Duhaupas uskoo vakaasti sanonnan yhä pitävän kutinsa.

Ranskalainen on nimittäin urallaan tyrmännyt kaksi suomalaista. Nyt hän uskoo Heleniuksen kokevan saman kohtalon kuin Jarno Rosberg lokakuussa 2013 ja Janne Katajisto huhtikuussa 2014. Rosberg kesti ranskalaisen kyydissä neljä ja Katajisto seitsemän erää ennenkuin poistuivat tyrmättyinä kehästä. Molemmat ottelut oteltiin Duhaupasin kotikaupungissa Ranskan Abbevillessä. 

Loukkaantumistensa jälkeen Helenius ei ole joutunut todelliseen testiin

Johann Duhaupas

- Arvostan Robert Heleniuksen nyrkkeilytaidot korkealle. Olen seurannut hänen otteitaan, kun hän aikanaan otteli Saksassa. Lähden voiton varmana lauantain otteluun, mutta en mitenkään ylimielisenä. Uskon, että minulla on keinot Heleniuksen kukistamiseen.

- Loukkaantumistensa jälkeen Helenius ei ole joutunut todelliseen testiin. Hänen vastustajansa ovat olleet heppoisia, mutta minä olen otellut muunmuassa maailmanmestarin kanssa. Siitä kokemuksesta on minulle iso hyöty. Duhaupas kertoo Yle Urheilulle.

Duhaupas on otellut ammattilaisena vuodesta 2004 eli nelisen vuotta kauemmin kuin Helenius. Miehen amatööriura olin lyhyt. Listalta löytyy vain parikymmentä amatööriottelua, kun niitä Heleniuksella on noin 150.

33 voittoa, joista 20 tullut tyrmäyksellä

Duhaupas pyrki Ranskan maajoukkueen mukana Ateenan olympiakehään, kun tie tyssäsi karsintoihin oli aika siirtyä ammattilaiseksi. Ranskalaisen lista on komea 33 voittoa, joista 20 on tullut tyrmäyksellä. Hän on hävinnyt vain italian  Francesco Pianetalle, Saksan Erkan Teperille sekä WBC-liiton maailmanmestari Deontay Wilderille.

Duhaupas on tällä hetkellä WBC-liiton listalla sijalla 13 Helenius on samaisella listalla 23. Ottelun voittaja saattaa hyvinkin nousta seuraavalla listalla jopa kymmenen parhaan tuntumaan, jolloin osakkeet mahdolliseen MM-otteluun kohenevat tuntuvasti ainakin WBC-liiton osalta.

- Elän tällä hetkellä täysin nyrkkeilyn ehdoilla. Jokainen ottelu on minulle uran jatkon kannalta tärkeä. En edes ajattele, että voisin hävitä ottelun. ranskalainen tuumii.

Tyrmäysvoitolla voittajasta ei olisi epäselvyyttä

Ammattinyrkkeilyssä kotikehän merkitys on tasaisissa otteluissa iso. Arvostelutuomarit ,kun tuppaavat laittamaan tasaiset erät aina kotikehän miehen piikkiin. Duhaupas toivoo pystyvänsä tyrmäysvoittoon, mutta jos kehämittelö kestää täydet 12 erää, hän toivoo,että tuomaripeli ei ratkaisisi ottelun voittajaa, vaan lopputulos olisi oikeudenmukainen.

- Olen valmistautunut hyvin. Viiden viikon harjoitusjakso sparreineen sujui ilman ongelmia. Olen kaikella tavalla valmis lauantain otteluun. Tyrmäysvoitolla voittajasta ei olisi epäselvyyttä. Mikäli ottelun ratkaisu menee arvostelutuomareiden pisteiden laskuun toivon, että tuomio tuntuisi meistä molemmista oikeudenmukaiselta, Duhaupas pohti Heleniuksen kotikehästä mahdollisesti saamaa etua.      

Suosittelemme sinulle