Yhä useampi lapsi määrittelee oman sukupuolensa joksikin muuksi kuin tytöksi tai pojaksi. Tarve jutella asiasta on kasvanut vuosi vuodelta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavissa puhelimissa seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat nykyisin yleisin keskusteluaihe. Moni nuori hakee rohkaisua päivystäviltä työntekijöiltä.
– Nuoret pohtivat esimerkiksi mikä voisi olla vanhemmille sopivin tapa saada asia tietoon. Kertoako suullisesti vai kirjallisesti ja mitä vanhemmat ehkä pelkäävät tai surevat, sanoo Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen soitettiin viime vuonna yli 36 000 puhelua. Jopa 22 prosenttia näistä koski seksuaalisuutta. Moni lapsi tuntee, että omaa ajatusta sukupuolesta vähätellään. Kaikista lapsista ei kasva isoina heteroita.
– On vielä iso joukko nuoria jotka kokevat, että heidän seksuaalisuuteensa ei suhtauduta oikein ja ovat joutuneet pelkäämään lähiverkostonsa reaktiota, sanoo Pajamäki.
Pajamäki muistuttaa, että seksuaalinen identiteetti on niin iso asia nuoren elämässä, että kaikki siihen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä. Keskustelua pitäisi kaikkien lasten ja nuorten lähellä olevien aikuisten pystä käymään.
– Lapsen ja nuoren identiteetin kunnioitus ei ole mikään mielipidekysymys vaan ihmisoikeuskysymys.