Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maailman suurin tietovuoto Panamasta paljastaa laajamittaisen veronkierron

Panamalaisesta asianajotoimistosta vuodettu aineisto todistaa, että veroparatiisien tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet muiden muassa 12 valtion päämiestä, sekä Vladimir Putinin lähipiiri. Miljoonien asiakirjojen aineistoa on tutkinut sata tiedotusvälinettä eri puolilta maailmaa, Suomesta mukana on Yle.

Panaman pääkaupunki Panamá
Panamalaisesta asianajotoimistosta on vuodettu 11,5 miljoonaa asiakirjaa. Kuva: Ghadi Boustani / Yle
Tuomas Kerkkänen,
Minna Knus-Galán
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä. Aineistosta noin puolet on sähköposteja, lisäksi mukana on yritysten asiakirjoja, pankkitietoja, viranomaislausuntoja, tuomioita ja passikopioita.

Panaman lisäksi asiakirjoissa on tietoa Bahamalla, Seychelleillä, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Niuessa ja Bermudassa rekisteröidyistä yhtiöistä. Juuri näihin maihin perustettujen yritysten varallisuudesta veroviranomaisten on ollut vaikeaa saada tietoa.

Sitävastoin esimerkiksi sveitsiläiset pankit ovat joutuneet muuttamaan aiemmin tiukkaa pankkisalaisuuttaan ja luovuttamaan tietoja asiakkaista, joita viranomaiset epäilevät veronkierrosta.

Monet pääministerit, diktaattorit ja suurten maiden presidentit piilottavat rahojaan. Kansalaisilla on oikeus saada tietää tästä.

Bastian Obermayer

Vuoto voikin vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa rahojen piilottaminen myös Euroopan ulkopuolisiin veroparatiiseihin tulee entistä vaikeammaksi.

– Verojen välttely koskettaa meitä kaikkia. Monet pääministerit, diktaattorit ja suurten maiden presidentit piilottavat rahojaan. Kansalaisilla on oikeus saada tietää tästä, sanoo Süddeutsche Zeitungin tutkivan ryhmän päällikkö Bastian Obermayer.

Aineistossa satoja suomalaisnimiä

Yhtiön perustaminen veroparatiisimaahan ei sinänsä ole laitonta. Vero-oikeuden professori Tomi Viitala sanoo, että yhtiön perustaminen Panamaan ei kuitenkaan tuo laillisia veroetuja, sillä Panamassa olevan yhtiön sijoitustuloja verotetaan yhtä ankarasti kuin Suomessakin olevan yhtiön tuloja. Rahallisen hyödyn saaminen edellyttää yhtiön ja sen saamien tulojen salaamista kotimaan verottajalta.

– Silloin annetaan verottajalle väärää tietoa, ja silloin puhutaan aina verorikoksesta, sanoo Viitala Ylen MOT-ohjelman haastattelussa.

Suomalaisia nimiä on mukana satoja. He ovat pienyrittäjiä, suursijoittajia, huippu-urheilijoita, perheitä, lakimiehiä, yhtiöitä, sekä rikoksesta tuomittuja henkilöitä. Asiakirjojen mukaan heillä on yhtiö veroparatiisissa.

Mahdollinen veronkierto ei ole ainoa veroparatiisien aiheuttama ongelma. Pankki- ja yrityssalaisuus auttaa myös rikollisia piilottamaan varojaan ja häivyttämään niiden rikollisen alkuperän. Panamasta vuodettu aineisto kertoo myös tästä: Mossack Fonsecan asiakkaina on rikollisjärjestöjen jäseniä.

– Todellisia rikollisia, kuten asekauppiaita, huumekauppiaita ja mafiapomoja, luettelee Bastian Obermayer.

Mossack Fonseca -asianajotoimiston tietovuoto on paljastanut suuren määrän veroparatiisijärjestelyitä.
Mossack Fonseca -asianajotoimiston tietovuoto on paljastanut suuren määrän veroparatiisijärjestelyitä. Pohjoismaissa tietovuoto iski etenkin Nordeaan. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

Maailman laajin vuotoaineisto

Aineistoa tutkineet toimittajat arvioivat, että Mossack Fonsecan 11,5 miljoonaa asiakirjaa sisältävä aineisto on maailman suurin tietovuoto.

Esimerkiksi Wikileaksin diplomaattiviestejä päätyi vuonna 2010 julkisuuteen 1,7 gigatavua, eli tulenarka aineisto olisi mahtunut yhdelle pienelle muistitikulle. Nyt toimittajien käsiin päätynyt aineisto on 1 500 kertaa suurempi, yhteensä noin 2 600 gigatavua.

Mukana on muiden muassa Islannin istuva pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Lähes 400 toimittajaa 80 maasta on tutkinut aineistoa kuukausien ajan. Suomesta yhteistyössä ovat olleet mukana kaksi tutkivaa toimittajaa, Minna Knus-Galan Ylen Mot-ohjelmasta sekä Kjell Lindroos Spotlight-ohjelmasta.

Islannin pääministerillä yhtiö Neitsytsaarilla

Aineistossa on 140 vallanpitäjää ympäri maailmaa. Heistä 12 on valtion tai hallituksen entisiä tai nykyisiä päämiehiä. Lisäksi mukana on ministereitä ja merkittäviä virkamiehiä.

Suuri osa merkittävistä vallankäyttäjistä on arabimaista, mutta mukana on muiden muassa Islannin istuva pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hän perusti yhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille, mutta ei kertonut tästä julkisesti.

Putinin lähipiirillä yritysverkosto verokeitaissa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimeä ei näy veroparatiisiyhtiöiden perustajien joukossa, mutta asiakirjat osoittavat, että hänen lähipiirillään on veroparatiiseissa yritysverkosto.

Suomessa tunnetuilla Gennadi Timtšenkolla sekä Rotenbergin veljeksillä on asiakirjojen mukaan useita yrityksiä veroparatiiseissa.

Toimittajia panamalaisen Mossack Fonseca -asianajotoimiston edustalla.
Toimittajat metsästävät lausuntoa panamalaiselta Mossack Fonseca -asianajotoimistolta. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

Suosittelemme