Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suru on rakkauden muoto – se tarvitsee muutakin kuin hautajaiset

Läheisen menettäminen aiheuttaa surua, olipa kyseessä sitten toinen ihminen tai vaikkapa lemmikkieläin. Suruprosessi on fyysinen ja psyykkinen tapahtuma, jonka aiemmin ajateltiin olevan tuskaa ja kärsimystä.

Lasipurkeissa kynttilöitä.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulujärven rannalla, Manamansalossa lauluntekijä Kassu Halonen kokee kohdanneensa menettämisestä johtuneita suruja. Halonen on saanut olla isojen musiikkimaailman tekijöiden kanssa yhteistyössä ja ystävänä.

– Kirkan kuolema oli minulle tyrmäävä, koska viimeisen kerran kun näin hänet, hän oli hyvin eloisa. Tulin ulkomailta varmaankin edellisenä päivänä kotiin, ja sain seuraavana päivänä uutisen hänen menehtymisestään, kertoo Halonen.

– Tein Kirkan kanssa niin paljon ja kauan aikaa yhteistyötä. Tietysti opettajani, ammattikollegoiden Jaakko Salon ja Toivo Kärjen menetykset koskettivat myös.

Elämää ilman rakasta ja läheistä ihmistä

Suru on rakkauden muoto, sanoo psykologi Soili Poijula. Käytännöllisesti ajateltuna se on sopeutumista elämään ilman rakasta läheistä.

– Surun tehtävänä on auttaa sopeutumaan elämään ilman rakkauden kohdetta. Jos ihminen pystyy suremaan, hän vähitellen kestää kohdata todellisuuden siitä, että menetetyn ihmisen kanssa ei voi enää tehdä asioita yhdessä, Poijula sanoo.

Kynttilä palaneen kirkon raunioilla.
Kollektiivista surua koettiin vastikään Ylivieskan kirkkopalon jälkeen. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Samalla suru on fyysinen ja psyykkinen prosessi, koska ihminen kokee kehossaan kärsimystä ja stressiä tiedostamattaan. Se on uuvuttavaa ja tuskallista.

– Ihminen kykenee käymään asiaa läpi muistelemalla menetettyä ihmistä lohdullisesti. Hänelle voi esimerkiksi rakentua ajattelumalli, jossa hän miettii toimimisen tapoja menetetyn ihmisen ajattelun mukaan: kuinkahan läheinen olisi toiminut joissakin tilanteissa?

Aikaisemmin psykologi Poijulan mukaan surusta ajateltiin, että se on tuskaa ja kärsimystä.

– Sittemmin on käynyt selville, että se on ajatteluun liittyvää prosessointia. Se on myös turtuneisuutta. On vaikea ymmärtää, että läheisen menettäminen on totta.

Myös idolin kuolema koettelee

Suruprosessi ja sopeutuminen riippuvat ihmisestä. Ihminen kokee surua lemmikkieläimen menehtymisestä, mutta myös idolin tai julkisuuden henkilön kuolema koettelevat ihmistä, vaikka kyseessä ei olisikaan läheinen.

Surun tehtävänä on auttaa sopeutumaan elämään ilman rakkauden kohdetta.

Soili Poijula

– Lemmikkieläin voi olla kuin perheenjäsen ja siihen kiinnytään samalla tavalla. Joillekin lemmikki voi olla ainoa perheenjäsen. Lapsille puolestaan perheen lemmikin kuolema voi olla hyvä tapa oppia, että kaikki elämä loppuu joskus, sanoo Soili Poijula.

– Idolin kuolema liittyy voimakkaasti nuoruuteen. Kun oma identiteetti ei vielä ole valmis, voi idolin kuolemalla olla syvä vaikutus elämään. Julkisuuden henkilön kuolemaan voi liittyä oma suru ja menehtyneen läheisiin samaistuminen. Tällainen suuren yleisön reaktio menee päivissä tai viikoissa ohi, kertoo Poijula.

Läheisen menettämisen suru on hidas

Kassu Halonen sanoo, että suru on välttämätöntä ja se on vain kohdattava ja käsiteltävä.

– Kukaan ei ole siltä välttynyt. Kuolema ja menettäminen ovat sellaisia asioita, joiden kanssa on vain opittava elämään ja mentävä eteenpäin, hän toteaa.

– Äitini kuoleman kohdalla oli jo kyse vanhasta ihmisestä, jolloin oletusarvo on, että kuolema on läsnä minä hetkenä hyvänsä.

Kun oma identiteetti ei vielä ole valmis, voi idolin kuolemalla olla syvä vaikutus elämään.

Soili Poijula

Läheisen ihmisen menettämisessä suru on hidas. Psykologi Soili Poijula kertoo, että vuoden kuluessa voi olla hyvin erilaisia surureaktioita.

– Sureva kokee, että arkea on raskasta elää. Hänelle paras ja käytännöllisin apu liittyy tavallisen arjen pyörittämiseen, kuten ruoan laittamiseen yhdessä, Poijula toteaa.

– Suru vaatii aikaa ja toisia ihmisiä joiden kanssa puhua, sekä muitakin muistelun rituaaleja kuin hautajaiset. Kertoo paljon hyvää ihmisestä, kun hän suree.

Suosittelemme sinulle