Hyppää sisältöön

Vantaan kaupunginjohtaja poistatti graffitin – oikeusasiamies tutkii tapauksen

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii Vantaan kaupunginjohtajan toiminnan niinsanotun Hävetkää!-graffitin poistamisessa.

Graffitiseinä Vantaan Myyrmäessä
Graffititeos siirrettiin julkiselta paikalta taidemuseo Artsiin. Kuva: Ari Tuhkanen / Yle
Ahti Koskinen

Kaupungin graffititaiteelle varaamalle seinälle Vantaan Myyrmäessä oli viime tammikuussa maalattu kolmen ihmisen kuvat. Ne esittivät Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n toimitusjohtajaa, kaupungin yhtä toimistopäällikköä ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajaa.

Kaksi viime mainittua toimi myös kaupungin tytäryhtiön Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n lainopillisena neuvonantajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Koko jutun taustalla on kaupungin yhtiössä ilmenneiden epäselvyyksien takia viime vuonna teettämä sisäinen tarkastus, joka johti tutkintapyyntöön poliisille entisen toimitusjohtajan toimista.

Graffititeoksessa oli henkilöiden kuvien lisäksi heidän nimensä ja teksti "Hävetkää!"

Taideteos taidemuseo Artsille

Nyt Avoin ministeriö ry:n puheenjohtaja Joonas Pekkanen on pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, onko Vantaan kaupunginjohtaja tulkinnut omin päin lakia sananvapaudesta ja ylittänyt toimivaltuutensa määrätessään taideteoksen ylimaalattavaksi.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on puolestaan pyytänyt Vantaan kaupungilta 8.4. mennessä selvityksen ja lausunnon tapahtuneesta.

Tosiasiassa ylimaalaamisen jälkeen graffitilevyt irrotettiin kokonaan ja luovutettiin kaupungin taidemuseolle Artsille.

Kaupunki: Kritiikki oli loukkaavaa

Kaupunginjohtajan mukaan päätös henkilökuvien poistamisesta perustui siihen, että teoksessä esitettyihin henkilöihin kohdistuva kritiikki oli loukkaavaa eikä heidän julkinen häpäisynsä edistäisi asian käsittelyä.

Kaupungin sorvaamassa vastauksessa oikeusasiamiehelle todetaan mm., että sanan- ja ilmaisunvapauden ohella on otettava huomioon myös toinen keskeinen perusoikeus eli oikeus yksityiselämän suojaan. Jokaisen oikeus kunniaan on turvattu.

Kaupungin mukaan graffitiseinän käyttöä ei ole ohjeistettu, mutta sitä hallinnoiva Myyrmäki-liikekin on poistanut hyvien tapojen tai lainvastaiset teokset.

Suosittelemme sinulle