Hyppää sisältöön

Nordea käy veroparatiisijärjestelyt läpi – Maajohtaja: Luxemburgissa ei hoidettu suomalaisten asioita

Nordea tiedotti iltapäivällä, että se ei hyväksy asiakkaita, joiden toiminta ei ole läpinäkyvää veroviranomaisten kannalta. Vuoteen 2009 asti Luxemburgissa tehtiin järjestelyjä, jotka saattoivat johtaa veronkiertoon.

Nordean logo
Kuva: AOP
Teija Santaharju,
Tero Valtanen

Nordea sanoo, että se käy läpi veroparatiiseihin liittyvät yhtiöjärjestelyt, joita Luxemburgissa toimiva Nordea International Private Banking on asiakkaille tarjonnut.

Finanssikonserni kertoo tuomitsevansa ankarasti verojen kiertämisen, eikä se hyväksy asiakkaita, joiden toiminta ei ole läpinäkyvää veroviranomaisten kannalta.

Luxemburgissa ei ole hoidettu ainakaan sellaisten suomalaisten asioita, joiden kotipaikka on Suomi, sanoo maajohtaja Ari Kaperi.

Pankki korostaa, että apua offshore-yritysten perustamisessa tarjotaan vain poikkeustapauksissa. Nyt aiotaan käydä läpi nykyisiä asiakkaita, joita on Nordean mukaan "pieni määrä".

Maajohtaja: Luxemburgin käytäntöjä kiristettiin turhan myöhään

Panamalaisesta lakifirmasta vuodettujen tietojen mukaan Nordea olisi perustanut sadoille asiakkailleen yhtiöitä veroparatiiseihin Luxemburgissa sijaitsevan yksikkönsä välityksellä.

Nordea tiedotti maanantaina iltapäivällä haluavansa varmistaa, että toiminta Luxemburgissa täyttää vaatimukset ja kaikista omistuksista ja tileille tulevista tuotoista raportoidaan veroviranomaisille. Jo aiemmin on tiedotettu, että Nordea International Private Banking muutti toimintatapojaan vuoden 2009 lopussa.

Nordean Suomen-maajohtaja Ari Kaperi myöntää, että läpinäkyvyyskäytäntöjä Luxemburgissa kiristettiin turhan myöhään.

– 0n käynyt ilmi, että Luxemburgin konttorissa ennen vuonna 2009 käyttöönotettuja tiukkoja toimintamalleja on ollut järjestelyjä, joista me emme välttämättä tiedä, maksoivatko asiakkaat kaikki asiaankuuluvat verot ja ilmoitettiinko kaikkia omaisuuseriä verottajalle.

– Emme osaa sanoa, johtivatko järjestelyt veronkiertämiseen.

Kaperi huomauttaa, että lakia ei tuolloinkaan rikottu eikä vastoin sääntöjä toimittu.

Tämän vuoden alusta alkaen pankista on lähtenyt omaisuuseristä tieto automaattisesti viranomaisille.

Suosittelemme sinulle