Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Mitä sinunkin pitäisi tietää veroparatiiseista? Opi perusasiat videolta

Millaisiin tarpeisiin kohuttuja veroparatiisiyrityksiä ja -tilejä käytetään ja mikä niissä on kyseenalaista? Veroparatiisien toimintaan perehtynyt Ylen ajankohtaistoimituksen toimittaja Salla Vuorikoski kertoo videolla vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin.

Uutisvideot: Mitä sinunkin pitäisi tietää veroparatiiseista? Opi perusasiat videolta
Timo Seppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mihin veroparatiiseja käytetään?

– Niitä käytetään esimerkiksi verojen minimoimiseen, sekä laillisesti että laittomasti. Niitä käytetään myös omien yhtiöiden ja omien varojen piilottamiseen, sääntelyn välttämiseen ja jopa rikollisen rahan pesemiseen, selittää toimittaja Salla Vuorikoski.

Ketkä näitä temppuja käyttävät hyväkseen?

– Perusduunarilla on harvoin sellaisia varoja, että hänelle olisi edes taloudellisesti järkevää ryhtyä tekemään sellaisia järjestelyjä.

Eli tämä on rikkaiden ja isojen firmojen touhua?

– Kyllä.

Onko se laillista peliä?

– Se voi olla laillista, mutta usein tällaiset järjestelyt tähtäävät erilaisten porsaanreikien hyödyntämiseen. Joskus voi käydä niin, että kun porsaanreiät tulevat julki niin niitä jonkin verran paikataan, kertoo Vuorikoski.

Mikä tässä on sitten ongelma?

– Kun valtiot saavat kerättyä vähemmän verotuloja, niin esimerkiksi hyvinvointipalvelujen rahoitus vaikeutuu. Toiset maksavat, toiset eivät. Lisäksi nämä käytännöt voivat auttaa rikollisia piilottelemaan ja edesauttaa korruptiota. Myös markkinoiden avoin ja tehokas toiminta sekä kilpailu vaarantuvat, kun tiedot ovat salaisia.

Suosittelemme sinulle