Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Granlundilla tiukka haaste Vancouverissa: ”Olisi ihan loistava paikka mulle”

Vaikka Vancouverilla ei seurana ole viimeisillä kierroksilla pelattavaa, sen suomalaissentteri pelaa jokaisessa vaihdossaan ensi kauden työpaikastaan.

Markus Granlund.
Kuva: Bob Frid / Icon Sportswire
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

VANCOUVER. Markus Granlund, 22, on saanut Vancouver Canucksissa NHL-uralleen mukavan uuden alun. Suomalaissentteri on päässyt selkeästi suurempaan rooliin etenkin hyökkäyspelin osalta kuin mihin pääsi edellisessä seurassaan Calgary Flamesissa. Silti suurimman vaikutuksen uuteen seuraan Granlund on tehnyt älykkäällä kahden suunnan pelaamisellaan.

Granlund on saanut Vancouverissa hyvin vastuuta, viime otteluissa 16-18 minuutin välimaastoon. Osin hyvän pelaamisen vuoksi, osin, koska seura haluaa nähdä, mihin Granlundista on.

- Aika Vancouverissa on tuntunut hyvältä. Olen tykännyt tosi paljon ja päässyt pelaamaan hyvin ylivoimille, alivoimille ja muuta. Jengiinkin olen päässyt jo paremmin mukaan. Todella mukavaa on ollut pelata täällä, Granlund pyöritteli Yle Urheilulle maanantain aamuharjoitusten jälkeen Vancouverissa.

Granlundin otteet ovat olleet Vancouverissa pääosin hyviä. Granlund on fiksu puolustussuuntaan ja mainettaan parempi myös kiekon kanssa. Toisaalta velvollisuudet ja tunnollisuus puolustussuuntaan tuntuvat ajoittain syövän tehoja hyökkäyspäästä. 

Tärkeintä on kuitenkin vastuu, jota tulee suomalaiselle nyt enemmän kuin Calgaryssa. Kasvaneen jääajan kautta pelaajan on helpompi onnistua.

- En saanut Calgaryssa sellaista vastuuta, että pystyisi pelata kiekollisemmassa roolissa. On hankala pelata siinä roolissa kymmenen minuutin jääajalla. Täällä olen päässyt hyvin pelaamaan kiekolla. Etenkin alussa pelasin hyviä pelejä. Pystyn silti edelleen parempaan joka osa-alueella.

Tunkua keskelle

Granlund jatkaisi mielellään Vancouverissa, mutta tunku keskikaistalle on heikossakin joukkueessa kovaa. Lähtökohtaisesti kolme ensimmäistä keskushyökkääjän paikkaa ovat ensi kaudeksi korvamerkitty Henrik Sedinille, Brandon Sutterille sekä Bo Horvatille. Tosin näistä Sutter pelasi paljonkin laidassa alkukaudesta.

Granlundin kanssa kisaa neljännestä sentterin paikasta käy muun muassa tulokaspelaaja Jared McCann, joka on tosin viime otteluissa pelannut laidassa, koska paukut eivät riitä vielä keskelle.

Lähtökohtaisesti Vancouver haluaisi varata kesällä ensimmäisenä puolustajan, mutta mikäli se sattuisi saamaan aivan kärkivuoroja, Granlund saattaisi saada kilpailijan ensi kaudeksi jopa ensi kesän varauksesta.

- Tietenkin tuota miettii välillä, että kilpailu on kovaa. Mutta ei sitä liikaa kannata miettiä. Neljä peliä on kautta jäljellä, niin ei tässä muuta voi kuin näyttöjä antaa ja sitten katsoa kauden jälkeen, miten käy. Olen kovasti tykännyt täällä olla ja toivottavasti saan olla jatkossakin, Granlund toivoi.

Granlund olisi toisaalta Canucksille hyvä ja helppo valinta. Granlund on luotettava kahden suunnan pelaaja, joka pystyy pelaamaan lähes missä kohtaa kokoonpanoa tahansa – niin keskellä kuin laidassa. Eikä Granlund tule uudenkaan sopimuksensa myötä kallis olemaan.

Ja leveyttä NHL-joukkueen rosteri tarvitsee aina.

Muutenkin Granlund sopisi nuorekkaaseen Canucksiin itsekin edelleen eteenpäin menevänä pelaajana.

- Ihan totta. Meillä on täällä paljon nuoria jätkiä ja joukkue rakennusvaiheessa. Vancouver olisi ihan loistava paikka mulle. Täytyy nyt vain antaa mennä ja antaa hyviä näyttöjä.

”Fysiikkaa tarvitsen”

Granlund on, kuten todettu, saanut Vancouverissa kelpo alun, mutta kasvuvaraa löytyy vielä paljon. Nuoremman Granlundin on edelleen pystyttävä kehittämään fysiikkaansa muun muassa luistelu- ja kamppailuvoimaa lisätäkseen. Ripaus tervettä röyhkeyttä ja itsekkyyttä toisi myös hyvän säväyksen suomalaisen hyökkäyspään pelaamiseen.

- Fysiikkaa tarvitsee viedä koko ajan eteenpäin, jos täällä aikoo pärjätä. Itseluottamusta tarvitsee myös, jos meinaa tehdä tulosta ja pelata parhaalla tasollaan. Se taas tulee sitä kautta, että uskaltaa joka päivä tehdä hieman enemmän. Ja tietenkin onnistumisten kautta se kasvaa, ”Makke” päätti.

Suosittelemme