Hyppää sisältöön

Panama-papereiden kulttuurinimiä – Pedro Almodóvarilla ja Jackie Chanilla veroparatiisikytköksiä

Espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvarin veli Agustín otti syyt niskoilleen. Hollywood-tähti Jackie Chanilla vähintään kuusi yhtiötä veroparatiisissa.

Pedro Almodóvar Kuva: EPA
Mattias Mattila

Tutkivalle toimittajaryhmälle vuotaneet Panama-paperit ovat paljastaneet myös kulttuurinimiä, joilla on veroparatiisikytköksiä. Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa espanjalainen El Confidencial ja yhdysvaltalainen USA Today.

Espanjalaisen elokuvaohjaaja-käsikirjoittajan Pedro Almodóvarin nimi löytyy Panama-papereista yhdessä hänen veljensä Agustínin kanssa. Pedro Almodóvar voitti 2003 parhaan käsikirjoituksen Oscarin elokuvallaan Puhu hänelle.

Ohjaajan liikeasioita hoitava Agustín Almodovar kiirehti ottamaan syyt niskoilleen veljensä maineen tahriintumisesta. Hän kertoi lausunnossaan perustaneensa yhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille vuonna 1991 ja sulkeneensa sen 1994.

– Yhtiö jätettiin kuolemaan ilman toimintoja, sillä se ei sopinut työskentelytapaamme. Suren syvästi sitä, että veljeni julkisuuskuva kärsii yksinomaan minun kokemuksen puutteestani perheyrityksemme alkuvuosina.

– Veljeni Pedron ja minun, kuten myös tuottajamme veroasiat ovat kunnossa, hän lisäsi.

The Spain Report -sivuston mukaan Almodóvar oli yksi useista tunnetuista espanjalaisista, jotka on nimetty Panama-papereissa. Mukana on muun muassa Espanjan kuningasperheen jäsen.

Listalla myös Jackie Chan ja Big B

Kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n mukaan Hollywood-tähti Jackie Chanilla on vähintään kuusi panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan hallinnoimaa veroparatiisiyhtiötä. Toimintaelokuvista tuttu näyttelijä ei ole kommentoinut tietoja.

Kolmas Panama-papereissa nimetty kansainvälisesti tunnettu viihdetaiteilija on Bollywood-näyttelijä Amitabh Bachchan, joka tunnetaan Intiassa nimellä Big B.

The Indian Expressin mukaan hänet on nimetty johtajaksi vähintään neljään kuljetusfirmaan, jotka on rekisteröity Brittiläisille Neitsytsaarille tai Bahamaan.

Panama-papereissa on nimetty lisäksi italialais-belgialainen teatteriohjaaja Franco Dragone, joka tunnetaan muun muassa yhteistyöstä Cirque du Soleilin kanssa.

Juttua muokattu 6.4. klo 14.59. Lisätty lähteet.

Suosittelemme sinulle