Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Onko kotimatkalla tänä vuonna hiekkamyrskyjä? Jaskan lento Afrikasta Suomeen on alkanut

Afrikassa Gabonin jokisuistossa talvehtinut satelliittisääksi Jaska on aloittanut paluumatkan kohti Hyrynsalmea. Jos sää ja tuulet ovat suotuisat, kalastaa Jaska Kainuussa toukokuun alussa. Viime keväänä linnun tuhoksi oli koitua kotimatkan hiekkamyrsky.

Jaakko-Olavi sääksi.
Kuva: Heljä Pylvänäinen
Arto Loukasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Satelliittiseurannassa oleva hyrynsalmelainen sääksi on aloittanut kevätmuuttonsa. Jaakko-Olavi eli tuttavallisemmin Jaska lähti Afrikasta Gabonin jokisuistosta sunnuntaina 3.4., kertovat satelliittitiedot, joita voi tarkastella Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta.

Satelliittireppua selässään kantava lintu oli ennen lähtöä viikon verran levoton, kun tavallisesti se istuu puunoksalla ja käy kerran päivässä nappaamassa joelta kalan.

– Vähän yli viikko sitten se alkoi käydä kalastamassa sivujoella, aivan toisessa suunnassa kuin tavallista. Muuttomatkan ensimmäinen etappi suuntautui 220 kilometriä koilliseen. Nyt alkoi rundi, ja jännitän, onnistuuko ukko tulemaan taas takaisin, sanoo Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja, biologi Vesa Hyyryläinen.

Luonnonpesästä on puolet pudonnut alas ja se saattaa korjata sen.

Vesa Hyyryläinen

Jaskalla on matkaa Hyrynsalmen pesälle ja kalastusmailleen noin 7 300 kilometriä. Olosuhteista riippuen matka kestää 30–40 päivää.

– Jos kaikki menee kohdalleen, ja tuulet ovat suotuisat, voisi kotiutuminen tapahtua toukokuun ensimmäisellä viikolla, arvelee Hyyryläinen.

Viime keväänä Jaska lähti muuttomatkalle melkein samaan aikaan. Tuolloin matka Kainuuseen kesti noin 40 päivää. Matkalla oli dramatiikkaa, kun hiekkamyrsky meinasi käydä linnun kohtaloksi.

– Sisukkaasti se vain tuli. Aika vahva lintu sen täytyy olla, kun tulee pari tuhatta kilometriä ylimääräistä ja vain huitelee pesille, kertoo ylpeänä viisi vuotta sitten Jaskan rengastanut Hyyryläinen.

Luonnonpesä vai tekoalusta

Viime kesänä Jaakko-Olavi valitsi pesäkseen luonnonpesän. Tarjolla olisi ollut muitakin vaihtoehtoja, sillä tuulivoimakonsultointia varten Hyyryläinen on valmistanut alueelle useita tekopesiä. Jaskan viimekesäinen pesintä keskeytyi, jonka jälkeen lintu lenteli alueella ja kävi testaamassa kahta uutta tekoalustaa.

– Nyt on erittäin jännittävä nähdä minkä pesäpaikan se valitsee. Luonnonpesästä on puolet pudonnut alas ja se saattaa korjata sen. Mutta aivan yhtä suurella todennäköisyydellä se voi mennä jompaan kumpaan tekopesään, koska se on merkannut ne, arvelee Hyyryläinen.

Suosittelemme