Hyppää sisältöön

Itärajankin vaaratiedote tulee kääntää ruotsiksi

Vaaratiedotelaki tuli voimaan 2013. Lain mukaan tiedotteet välitetään aina suomeksi ja ruotsiksi. Joutsenon teollisuushallipalon vaaratiedote viipyi tovin, sillä se käännätettiin Vaasassa.

Television ruudusta otetussa kuvassa pyörii kuvan ylälaidassa viranomaisten hätätiedote, jossa kerrotaan että Vihtavuoren vaaratilanne on ohi.
Kuva: Yle
Anne Laine

Vaaratiedotelaki kertoo, että tiedotteet välitetään aina suomeksi sekä ruotsiksi. Viranomaisille tarkoitettu vaaratiedoteopas kertoo, että paras tilanne on silloin, kun vaaratiedotteen tekstin laatija voi laatia tiedotteen samalla kertaa molemmilla kansalliskielillä. Muutoin joudutaan turvautumaan ulkopuoliseen kääntäjään. 

Joutsenon tiistaisesta teollisuushallipalosta annettiin vaaratiedote. Tiedote valmistui ensiksi suomeksi ja se lähetettiin Kuopion hätäkeskuksen kautta lopulta Vaasan hätäkeskukseen käännettäväksi.

Lähtökohtaisesti viranomainen kääntää tiedotteen itse.

Kari Nevalainen

– Lähtökohtaisesti viranomainen kääntää tiedotteen itse. Näin vältetään mahdolliset viiveet ja virheet, sillä tiedotteessa voi olla esimerkiksi ammattisanastoa. Meillä on toki hätäkeskuksissa velvollisuus tarvittaessa avustaa viranomaisia, sanoo Kuopion hätäkeskuksen päällikkö Kari Nevalainen.

Hälytys Joutsenon palosta tuli kello 19.30 jälkeen. Vaaratiedote laadittiin suomeksi noin tuntia myöhemmin ja se saatiin käännettyä reilun puolen tunnin aikana.

"Tiukassa paikassa vaaramerkki tai oville koputtelemaan"

Tiedotteen voi antaa esimerkiksi poliisiviranomainen, rajavartioviranomainen, hätäkeskuslaitos tai Säteilyturvakeskus. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle laati Joutsenon hallipalon vaaratiedotteen.

– Tiukassa paikassa, esimerkiksi kemikaalionnettomuudessa annamme vaaramerkin, tämä Joutsenon palo ei edellyttänyt tällaisia toimenpiteitä.

Joutsenossa toimivan Finn-Valve Oy:n teollisuushalli paloi maan tasalle tiistaina illalla. Palaneessa hallissa valmistettiin muovikomponentteja, joiden valmistuksessa käytettävät kemikaalit ovat terveydelle vaarallisia ja osittain erittäin myrkyllisiä.

Ulf Westerstråhle kertoo, että tarvittaessa pelastusviranomaiset voivat käydä esimerkiksi koputtelemassa ihmisten oviin ja kertomassa vaarasta.

– Vaihtoehtona on myös kuuluttaa asiasta auton kaiuttimilla.

Suosittelemme sinulle