Hyppää sisältöön

Nokia aloittaa yt-neuvottelut – vähentää 1 300 Suomessa

Nokia arvioi vähennysten tapahtuvan vuoteen 2018 mennessä. Yhtiön mukaan vähennykset keskittyvät niille alueille, joilla on päällekkäisyyksiä, kuten tutkimus ja tuotekehitys, alueelliset ja myyntiorganisaatiot sekä konsernin tukitoiminnot.

Nokian pääkonttori Espoossa.
Nokian pääkonttori Espoossa. Kuva: Markku Ojala / AOP
Iiro-Matti Nieminen

Verkkolaitteita valmistava Nokia aloittaa yhteistoimintaneuvottelut arviolta 1 300 työpaikan vähentämisestä Suomessa.

Nokia arvioi, että vähennyksistä puolet kohdistuu Espooseen, neljäsosa Ouluun ja neljäsosa Tampereelle.

Viime vuonna Nokialla oli Suomessa keskimäärin noin 6 900 työntekijää.

Nokia kertoo myös aloittavansa toimenpiteet työntekijöiden vähentämiseksi maailmanlaajuisesti osana muutosohjelmaansa. Nokia tavoittelee 900 miljoonan euron vuosittaisia synergiaetuja Alcatel-Lucent-kauppaan liittyen. Yhtiö on kertonut tästä tavoitteesta jo aiemmin.

Nokia arvioi henkilöstövähennysten toteutuvan vuoteen 2018 mennessä.

Nokian mukaan vähennykset keskittyvät pääasiassa niille alueille, joilla on päällekkäisyyksiä, kuten tutkimus ja tuotekehitys, alueelliset ja myyntiorganisaatiot sekä konsernin tukitoiminnot.

– Julkistaessamme Alcatel-Lucent-kaupan sitouduimme saavuttamaan 900 miljoonan euron synergiahyödyt, eikä tämä sitoumuksemme ole muuttunut, Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoo tiedotteessa.

Nokia ei ole ilmoittanut, montako työpaikkaa se aikoo vähentää maailmanlaajuisesti. Uutistoimisto Reutersin mukaan Nokia suunnittelee vähentävänsä Ranskassa 400 työpaikkaa ja Saksassa 1 400 työpaikkaa. Nokialla on kaikkiaan noin 104 000 työntekijää eri puolilla maailmaa.

Pääluottamusmies: Espoossa ei yllätytty vähennyksistä

Nokian ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Tuula Aaltola Espoosta kertoo, että heidän toimipisteessä on osattu odottaa henkilöstövähennyksiä siitä asti kun Alcatel-Lucentin osakekauppa tammikuun alussa varmistui.

– Vähennykset eivät tulleet yllätyksenä, mutta määrä on suurempi kuin kukaan osasi odottaa, Aaltola sanoo.

Hän kertoo, että ilmapiiri työpaikalla on muuttunut keskiviikkona lamaantuneesta vihaiseksi.

– Ihmiset ovat vihaisia ja pelkäävät, että Suomea vedetään taas nenästä ja irtisanotaan täältä, koska se on helpompaa.

Irtisanomisten myötä Espoon toimipisteestä vähenee ainakin 600 työpaikkaa.

Nokia sanoo, että se tekee verkkoihin liittyvää tutkimusta ja kehitystä jatkossakin kaikissa kolmessa toimipaikassaan Suomessa.

Yhtiö keskittää pääkonttoritoimintonsa Espooseen. Espoo keskittyy jatkossa mobiiliverkkojen ja pilvipalvelutuotteiden kehittämiseen ja erityisesti edistyneiden radio- ja mobiiliverkkoteknologioiden tutkimukseen.

Oulussa Nokia keskittyy tukiasematuotteiden ja -ohjelmistojen kehittämiseen ja mikropiirikehitykseen. Tampereella yhtiö erikoistuu verkkojen ja pilvipalveluiden hallintaan sekä mikropiirikehitykseen.

Nokian mukaan myös Technologies-yksikkö eli patenttiliiketoiminta pysyy vahvasti läsnä Suomessa.

Nokia ehdottaa uutta Bridge-ohjelmaa

Nokia sanoo suunnittelevansa toimintojen keskittämistä isommiksi kokonaisuuksiksi ja tiettyjen toimintojen siirtämistä paikkoihin, joissa yhtiön mukaan tehdään vastaavaa työtä kilpailukykyiseen hintaan.

Säästötoimilla Nokia sanoo vastaavansa haastavaan markkinatilanteeseen ja kohdentavansa tutkimus- ja kehitysresursseja muun muassa 5G:hen ja pilviteknologiaan sekä esineiden internetiin.

Yt-neuvotteluissa Nokia aikoo ehdottaa uuden Bridge-tukiohjelman toteuttamista. Nokian mukaan ohjelma olisi samankaltainen kuin vuosina 2011–2013 käytetty Bridge-ohjelma.

Nokian yt-neuvottelut Suomessa alkavat ensi keskiviikkona 13. huhtikuuta.

Nokia sanoo kertovansa muutosohjelman etenemisestä osavuosikatsauksissaan.

Suosittelemme sinulle