Hyppää sisältöön

Hallitus esittää mahdollisuutta kutsua reserviläisiä kertausharjoituksiin nopealla aikataululla

Asevelvollisuuslakia ollaan muutamassa. Hallitus esittää, että jatkossa tasavallan presidentti voisi määrätä asevelvollisia kertausharjoituksiin nopeasti tiukoin reunaehdoin.

Jussi Virkkunen

Jos Suomen turvallisuusympäristössä tapahtuisi muutos, voitaisiin asevelvollisia jatkossa kutsua kertausharjoituksiin nopealla aikataululla. Hallitus esittää tällaista muutosta asevelvollisuuslakiin.

Nykyään kertausharjoituskutsu pitää lähettää kolme kuukautta ennen harjoituksia.

Jatkossa kolmen kuukauden määräajasta voitaisiin poiketa, mutta vain tiukoin ehdoin. Poikkeus voitaisiin tehdä, jos harjoituksissa olisi kyse valmiuden joustavasta kohottamisesta tai jos Suomen turvallisuusympäristössä ilmenisi tarve kutsua reserviläisiä kertausharjoitukseen ripeällä aikataululla.

Puolustusministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) korostetaan, että tällaiset kertausharjoitukset olisi tarkoitettu erittäin poikkeukselliseksi menettelyksi. Niillä ei siis ole tarkoitus korvata tavallisia kertausharjoituksia.

Päätöksen nopeutetuista kertausharjoituksista tekisi lakiesityksen mukaan tasavallan presidentti puolustusvoimien komentajan esityksestä.

Hallitus esittää lisäksi, että kertausharjoitusvuorokausien enimmäismäärä kaksinkertaistettaisiin nykyisestä.

Uudistettu asevelvollisuuslaki on tarkoitus saada voimaan heinäkuun alussa.

Suosittelemme sinulle