Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitos jää nuolemaan näppejään – poliisille pientä helpotusta vyön kiristykseen

Valtion kukkaronnyörit pysyvät lähivuosina tiukalla myös Rajavartiolaitoksen ja poliisin kohdalla, vaikka huoli turvallisuudesta on kasvanut.

Rajavartiolaitos haluaisi rajavalvontaan 140 työntekijää lisää, jotta valvonta saataisiin palautettua vuoden 2012 tasolle. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Marjatta Rautio

Rajavartiolaitoksen laihdutuskuuri jatkuu. Menoja vähennetään aiempien suunnitelmien mukaisesti. Poliisin määrärahojen leikkauksia sen sijaan loivennetaan hieman ensi vuodesta lähtien. Hallitus linjasi Rajavartiolaitoksen ja poliisin rahoitusta kehysriihessä.

Rajavartiolaitoksen toimintamäärärahoja seuraavalle neljälle vuodelle ei koroteta lainkaan. Laitos on ollut jatkuvien säästöjen kohteena jo vuosia. Viimeisin säästöohjelma jatkuu vielä ja uutta joudutaan valmistelemaan, kun määrärahojen väheneminen jatkuu yhä. Irtisanomisia pyritään kuitenkin välttämään.

Rajavartiolaitos on huolissaan rajavalvonnan tasosta. Säästöjen vuoksi itärajan valvonnasta on vähennetty 40 prosenttia. Laitos on arvioinut, että rajavalvonta pitäisi palauttaa vuoden 2012 tasolle. Tuolloin Rajavartiolaitoksen työntekijämäärä oli runsaat 2 800.

Vajeen paikkaaminen vaatisi noin 140 työntekijää ja 10 miljoonaa euroa lisää vuosittain.

Rajan väkeä rajanylityspaikoilta valvontaan

Rajaturvallisuuden takaamiseksi työntekijöitä on siirrettävä rajanylityspaikoilta valvontaan. Näin joudutaan tekemään, vaikka toivottua lisärahaa joskus saataiisinkin.

Erityisesti maastovalvonnan riittävyys on ollut Rajavartiolaitoksen huolena Ukrainan kriisin alusta lähtien. Tekninen valvonta ei riitä, mikäli maastossa ei ole rajavartioita ottamassa laittomia rajanylittäjiä kiinni.

Rajavalvontaa heikentää myös se, että investoinnit on pistetty jäihin. Tarvetta olisi muun muassa ikivanhan venekaluston uusimiseen.    

Rahapulan vuoksi rajavartioiden koulutusta vähennetään, koska heitä ei haluta kouluttaa työttömiksi. Koulutusta ei kuitenkaan aiota keskeyttää kokonaan.  

Poliisin ensi vuoden rahoja lasketaan kuumeisesti

Poliisin ensi vuoden toimintamäärärahojen leikkaus pienenee hallituksen päätöksellä 5 miljoonalla eurolla, mutta vähennykseksi jää yhä 30 miljoonaa euroa. Aiemman kehyspäätöksen mukaan määrärahat olisivat leikkaantuneet kuluvan vuoden tasosta 35 miljoonalla eurolla.

Sisäministeriössä ja Poliisihallituksessa lasketaan parhaillaan, miten poliisin toiminta saadaan turvattua ensi vuoden aikana. Tämän vuoden rahoitusta pyritään siirtämään ensi vuoden varalle.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei vielä halua ennakoida, riittääkö kokoon saatava rahoitus 7 000 poliisin työllistämiseksi. Sisäministeri Petteri Orpo on katsonut, että poliisien määrää ei saisi vähentää alle 7 000. Tänä vuonna poliiseja on noin 7 200.

Satojen poliisien väheneminen yhä uhkana

Vuoden 2017 jälkeisiä määrärahavähennyksiä hallitus päätti loiventaa vuosittain 10 miljoonalla eurolla. Tästä huolimatta poliisin määrärahat vähenevät siten, että vuonna 2020 toimintaan on käytettävissä yli 40 miljoonaa euroa vähemmän kuin nyt, noin 685 miljoonaa euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa poliisien määrän tuntuvaa vähentämistä. Sisäministeriössä ei vielä haluta arvioida vähennyksen suuruutta. Kyse on kuitenkin sadoista poliiseista, ellei rahoitusta löydy myöhemmin lisää. Ennen kehysriihtä uhkana oli poliisien määrän väheneminen nykyisestä jopa tuhannella vuoteen 2020 mennessä.

Suojelupoliisin työntekijöiden määrän vähenemistä jarruttaa hieman se, että hallitus loivensi Supon rahoituksen leikkaantumista 2 miljoonalla eurolla vuosittain. Supon toimintamenot laskevat nykyisestä 24 miljoonasta eurosta noin 20 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä.

Entinen poliisiylijohtaja jyrähti päätöksistä

Hallitus antaa kehysriihessä laaditun uusimman julkisen talouden suunnitelman eduskunnan käsiteltäväksi huhtikuun puolivälissä. Sitä ennen virkamiehet ja ministerit ovat vaitonaisia yksityiskohdista.

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on arvostellut Facebook-kirjoituksessaan ja Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) hallituksen ratkaisuja poliisirahoista ja niistä tiedottamista (siirryt toiseen palveluun). Paatero laskee, että kehysriihen jälkeen poliisien vähennystarve on 600-700 poliisia vuoteen 2020 mennessä.

Paateron mielestä lisärahasta puhuminen on harhaanjohtavaa. Hän huomauttaa, että edellisistä kehysleikkauksista jää vielä voimaan suurin osa. Hän arvioi, että asiaan palataan, kun sisäisen turvallisuuden selonteko valmistuu toukokuussa.

Suosittelemme sinulle